Sobotka bude řešit se šéfy ČTÚ a ÚOHS ceny mobilních dat

07.02.2017 6:22

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude dnes jednat s předsedy Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromírem Novákem a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Janem Rafajem o cenách mobilních datových služeb. Předseda vlády bude chtít slyšet, zda úřady například nepotřebují nové kompetence, aby mohly více zasahovat ve prospěch spotřebitelů.

Sobotka bude řešit se šéfy ČTÚ a ÚOHS ceny mobilních dat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

"Také mne budou zajímat jejich konkrétní plány v této oblasti tak, abychom pokračovali v tlaku na snížení cen za mobilní data a abychom nastavili u nás podobně příznivé prostředí pro spotřebitele, jako je v dalších zemích unie," řekl Sobotka minulý týden novinářům.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) chce 15. února vládě předložit novelu, která umožní spotřebitelům rychlejší přechod k jinému mobilnímu operátorovi. Ceny mobilních dat se však legislativa nedotkne, ministr trvá na tom, že do této záležitosti ani nemůže zasahovat. "Od toho tady máme regulátory ČTÚ a antimonopolní úřad," uvedl.

Podle ČTÚ by ke snížení velkoobchodních cen dat mohly operátory přinutit vyšší sankce. Zatímco dnes jsou ve výši řádově jednotek milionů korun, v budoucnu by se mohly počítat z ročního obratu firem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …