Sobotka dnes zhodnotí činnost ministryně práce a jejího resortu

07.12.2016 6:20

Bilancování posledních tří let činnosti ministerstva práce čeká dnes odpoledne premiéra Bohuslava Sobotku a šéfku resortu Michaelu Marksovou (ČSSD). Předseda vlády s ní chce mluvit třeba o valorizaci důchodů či o opatřeních na podporu rodin. V úterý už společně hodnotili úřady práce a zaměstnanost v Česku. Výsledkem schůzky by měl být také seznam kroků, které by měl resort do voleb ještě stihnout.

Sobotka dnes zhodnotí činnost ministryně práce a jejího resortu
Foto: Hansniko Štembera
Popisek: Interpelace na premiéra Bohuslava Sobotku. Řešil se například i Fidel Castro. Padouch nebo hrdina?

Sobotka bilanční rozhovory se členy kabinetu odstartoval před třemi týdny. Mezitím vyměnil ve vládě ministry zdravotnictví a pro lidská práva za ČSSD, a to po neúspěšném výsledku strany v podzimních krajských volbách. Původně se mluvilo i o změně v čele resortu práce, Marksová ale ve funkci zůstala. Šéfové koaličních stran už dřív uvedli, že výměnu svých ministrů neplánují. Dnes měl premiér bilancovat také s lídrem hnutí ANO a ministrem financí Andrejem Babišem, ten se ale kvůli nemoci omluvil.

Sobotka v úterý po návštěvě centrály úřadu práce řekl, že agenda ministerstva práce je tak rozsáhlá, že jedna schůzka nestačí. Vyzdvihl zvýšené kontroly úřadů práce proti zneužívání dávek, nízkou nezaměstnanost či rostoucí minimální mzdu. Dnešní jednání by se mělo týkat valorizace penzí a podpory rodin. Důchodová komise navrhla, aby se důchody začaly zvyšovat výrazněji než dosud - o polovinu růstu reálných mezd místo třetiny a o index růstu cen zboží, které pořizují důchodci. Ministerstvo práce chystá také návrhy na změnu vyplácení přídavků na děti. Sobotka už dřív řekl, že nutné je také rychle dokončit chystaný zákon o sociálním bydlení a začít ho projednávat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…