Sobotka dostal od Haška dva polibky smrti. Server mu ukázal smutné případy z historie

09.11.2013 17:58

Během svého rezignačního projevu Michala Haška a Jeronýma Tejce na významné funkce v ČSSD zazněla hned dvakrát důležitá věc – budou i nadále prosazovat všechny kroky, které budou v souladu s programem strany. Poukázali tím nepřímo na to, co mnoho stranických předsedů stálo jejich křeslo – tedy kompromisy.

Sobotka dostal od Haška dva polibky smrti. Server mu ukázal smutné případy z historie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem

Jak píše server Aktuálně.cz, už v minulosti se několikrát ukázalo, že nedodržení programu může stát křeslo předsedu politické strany. Podle serveru je to vidět hlavně na dvou případech: Vladimír Špidla a Mirek Topolánek.

Právě Špidla, bývalý předseda ČSSD, čelil podobnému tlaku kvůli programovým prioritám strany. Nakonec to vyvrcholilo dopisem některých poslanců ČSSD, mezi nimiž byli i Jan Kavan a Vladimír Laštůvka. "Kdyby byl odklon od programu ČSSD příliš drastický, můžeme se zabývat tím, co dál. Teď je to předčasné," řekl tehdy pro MF Dnes Kavan. Následná jednání Špidla ještě ustál, ale nakonec ho porazil neúspěch strany ve volbách do Evropského parlamentu.

Podobná situace pak nastala u Topolánka. "Skupina poslanců ODS deklaruje vznik reformní parlamentní platformy, která si klade za cíl v co největším rozsahu prosazovat a realizovat program ODS. Cílem není štěpení ODS, ale naopak návrat k principiální ekonomické politice ODS," stálo tehdy v deklaraci parlamentní platformy ODS, za jejímž vznikem stál Vlastimil Tlustý.

"...Ctím dané slovo, a proto budu dál hájit a prosazovat volební program ODS. Svůj mandát budu v souladu s poslaneckým slibem vykonávat dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Předpokládám, že mi to umožní, tak jako v minulosti, podpořit drtivou většinu koaličních návrhů...," stálo v jeho rezignačním projevu.

Třetím případem je pak podle serveru Petr Nečas. „Pověstným kamenem úrazu se stalo hlasování o takzvaném daňovém balíčku, jehož součástí bylo zvyšování DPH,“ připomíná Aktuálně.cz  Nakonec se ale objevila i kauza s Janou Nagyovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…