Sobotka dostal pokutu za navržení Babiše do vlády bez lustrace

04.06.2014 10:50

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dostal podle informací ČTK v přestupkovém řízení pokutu 10.000 korun za to, že navrhl ministra financí Andreje Babiše (ANO) do vlády bez lustračního osvědčení.

Sobotka dostal pokutu za navržení Babiše do vlády bez lustrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Bohuslavem Sobotkou

Sobotka s pokutou za navržení Babiše do vlády bez lustračního osvědčení nesouhlasí. Rozhodnutí má za politické. V nejbližší době se odvolá, sdělilo ČTK tiskové oddělení Úřadu vlády.

Mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková ČTK potvrdila, že úřad již v přestupkovém řízení rozhodl. Protože je ale řízení neveřejné, odmítla sdělit jakékoli podrobnosti. "Mohu jenom říct, že si právní zástupce rozhodnutí osobně převzal," řekla.

Důvěryhodný zdroj ČTK řekl, že Sobotka dostal pokutu 10.000 korun, odvolat se může do poloviny června. Hrozila mu sankce až 50.000 korun.
"Premiér Sobotka s tímto rozhodnutím nesouhlasí a v nejbližší době se proti němu odvolá," uvedlo tiskové oddělení úřadu vlády.

Pan Babiš si lostrační osvědčení nepožádal

Radnice dostala podnět od obyvatele Prahy. Na úřad poslal v polovině března dvě žádosti o prošetření. První se týkala prezidenta Miloše Zemana za to, že jmenoval Babiše bez lustračního osvědčení. Druhá pak byla podána proti Sobotkovi. Přestupku se podle podnětu dopustil tím, že Babiše bez lustračního osvědčení na místo ministra Zemanovi navrhl. Podnět ohledně Zemana úřad zamítl, podle zákona s prezidentem nelze přestupkové řízení vést.

Sobotka již v minulosti řekl, že se nebude odvolávat na poslaneckou imunitu a že se necítí vinen. "Podnět občana kvůli údajnému přestupku je daň za vznik vlády. Pan Babiš si o lustrační osvědčení nepožádal, a žádné tedy neměl. Pokud bych ho na ministra nenavrhl, novou vládu bychom neměli a zmítali bychom se po volbách v politické nestabilitě," uvedl Sobotka.

Před listopadem 1989 byl Babiš členem komunistické strany. Je veden i v tzv. Cibulkových seznamech jako spolupracovník Státní bezpečnosti (StB). Sám však tvrdí, že s StB nikdy nespolupracoval, v současnosti se kvůli tomu na Slovensku soudí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…