Sobotka hasí spory: Na ČEZ by měli dohlížet i lidovci a opozice

30.06.2014 18:27

Koaliční lidovci i opozice by měli mít právo na svého zástupce v dozorčí radě ČEZ. Novinářům to v pondělí řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministr financí Andrej Babiš (ANO) minulý týden prosadil rozsáhlé výměny v tomto orgánu. Lidovcům a opozici se nelíbí, že v dozorčí radě nemají svého člověka.

Sobotka hasí spory: Na ČEZ by měli dohlížet i lidovci a opozice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Nepochybně KDU-ČSL má právo na to, aby nějakého svého zástupce - experta do dozorčí rady společnosti ČEZ vyslala. Současně se domnívám, tento názor zastávám již delší dobu, že by v dozorčí radě takto významné polostátní společnosti měl být přítomen také zástupce opozice. V minulosti tomu tak bývalo, myslím, že vláda nemá důvod cokoliv před opozičními stranami tajit," řekl novinářům Sobotka.

Dozorčí rada by neměla být ovládnuta dominanty jedné strany

„Ve středu je plánovaná standardní koaliční rada, tam to probereme. Není zvykem, aby dozorčí rada byla ovládnuta nominanty jedné strany," napsal ČTK předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek. Podle Sobotky by se na koaliční radě mohlo diskutovat spíše o účasti opozice.

Ministerstvo financí v pátek výrazně obměnilo dozorčí rady v několika klíčových státních a polostátních firmách. V energetické společnosti ČEZ je nových sedm z osmi zástupců, které stát v dvanáctičlenném orgánu má. Jediným členem rady, který bude z členů navržených státem pokračovat, je bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes. Toho nová dozorčí rada na prvním zasedání zvolila předsedou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…