Sobotka hledá cestu, jak zase platy politikům snížit

25.11.2014 8:20

Sněmovní rozpočtový výbor sice jednomyslně schválil nárůst platů o 14 procent, vedení ČSSD ale tento návrh zpochybnilo. Chce, aby se poslanci vrátili k původnímu záměru zvýšit platy nanejvýš o 3,5 procenta. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle MF Dnes soudí, že to poslanci se svými platy přece jen přehnali, když by vzrostly od ledna zhruba o osm tisíc. Jenže dohoda už je na stole a někteří sociální demokraté jsou prý nyní stanoviskem vedení ČSSD překvapeni.

Sobotka hledá cestu, jak zase platy politikům snížit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled do lavic vládní ČSSD

Ve snaze zmírnit „samovolný" nárůst poslaneckých či senátorských platů více než o čtvrtinu přišla vláda s návrhem zvýšit je jen o jedno procento. Později připustila i možnost přidat zákonodárcům 3,5 procenta, stejně jako ostatním zaměstnancům veřejného sektoru.

Poslanecké kluby však poté představily jinou variantu, na které se shodly všechny strany – zvýšit platy o 14 procent. MF Dnes uvádí, že premiér a šéf ČSSD nyní zoufale hledá způsob, jak uzavřený problém znovu otevřít a platy zase snížit.

„Chceme, aby o tom ve čtvrtek jednala koaliční rada,“ potvrdil MF Dnes Sobotka. „S aktuálním návrhem ČSSD nesouhlasí. Požadujeme výrazně nižší nárůst, na úrovni ostatních zaměstnanců veřejného sektoru,“ vysvětlil premiér.

Těm mají růst platy o 3,5 procenta, politikům by však poskočily hned o 14 procent na 2,5 násobek průměrné mzdy ve veřejném sektoru. Lidovci jsou prý ve svých vyjádřeních opatrní a hnutí ANO ústy místopředsedkyně sněmovny Jaroslavy Jermanové dalo najevo, „že vše je možné“.

Jednoznačnou podporu však taková úprava nemá ani u všech sociálních demokratů. Opozice ústy předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska dala najevo, že se už dalšími koaličními návrhy zabývat nechce.

Trapné by prý bylo, kdyby se to nestihlo

Pokud by zůstala v platnosti nynější dohoda, tak by se základní plat poslance či senátora bez příplatků za funkce od ledna zvýšil asi o osm tisíc korun. Představitelé koalice prý očekávají, že vše vyřeší čtvrteční koaliční rada. Klíčová schůze, na které musejí členové dolní komory rozhodnout, začíná již v úterý 2. prosince.

„Určitě splníme přání pana předsedy, rebelie nebude,“ smál se prý Vítězslav Jandák. Ten patří k těm, kteří dlouhodobě tvrdí, že plat poslanců je malý. „Akorát míra naštvání se v klubu jen zvedne,“ dodal pro MF Dnes.

„Nejtrapnější by bylo, kdyby se to nějakou taškařicí nebo protahováním nestihlo a platy se rozmrazily,“ varoval předseda lidoveckých poslanců Jiří Mihola před situací, kdy platy politiků vzrostou o 26 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…