Sobotka navštíví ČNB, s radou bude jednat o makroekonomice

13.02.2017 6:20

O aktuálních makroekonomických tématech, zřejmě tedy i o diskutovaném ukončení devizových intervencí, bude dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jednat s členy rady centrální banky. Budovu České národní banky navštíví dopoledne, plánována je tisková konference, na které vystoupí spolu s guvernérem Jiřím Rusnokem.

Sobotka navštíví ČNB, s radou bude jednat o makroekonomice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

"Cílem návštěvy pana premiéra v ČNB je jeho bližší seznámení s fungováním centrální banky a diskuse s členy bankovní rady o aktuálních makroekonomických tématech," sdělila ČTK mluvčí banky Markéta Fišerová.

Režim devizových intervencí centrální banka zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR. Od té doby do konce roku 2016 nakoupila eura za 900 miliard korun. Lednové intervence ČNB byly proti posilující koruně podle odhadu analytika Generali Investments Radomíra Jáče rekordní a činily bezmála dalších 405 miliard korun.

Bankovní rada ČNB předminulý týden zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017. Lednová inflace překonala očekávání analytiků i odhady ČNB, takže může podle analytiků znamenat rychlejší ukončení kurzového závazku centrální banky v průběhu druhého čtvrtletí 2017. Meziroční inflace v lednu zrychlila růst na 2,2 procenta z prosincových dvou procent. ČNB podmiňovala ukončení režimu kurzového závazku inflací stabilně poblíž dvouprocentního cíle.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…