Sobotka nevidí důvod, aby na funkci rezignoval i Chovanec

08.11.2013 10:52

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci komentoval rozhodnutí Michala Haška a Jeronýma Tejce rezignovat na své posty prvního místopředsedy a šéfa poslaneckého klubu. Jejich rezignaci považuje za adekvátní reakci na situaci, kterou jejich zákulisní jednání způsobilo.

Sobotka nevidí důvod, aby na funkci rezignoval i Chovanec
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka na mítinku v Rousínově. V pozadí Jeroným Tejc

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka vyjádřil spokojenost s rozhodnutím obou politiků vzdát se svých funkcí. Michal Hašek rezignoval na post prvního místopředsedy strany, Jeroným Tejc opustí své místo v čele poslaneckého klubu.

Sobotku nejvíce mrzí, že vnitrostranické spory způsobili komplikace povolebního vyjednávání. "Jsem rád, že ti, kteří se podíleli na komplikacích vyjednávání o vládní koalici, vyvodili osobní odpovědnost. To, že rezignovali na své posty, nám umožnilo zahájit vyjednávání o nové vládě," prohlásil Sobotka.

Šéf ČSSD naopak nevidí důvod, aby na funkci místopředsedy strany rezignoval i další účastník lánské schůzky Milan Chovanec, kterého spolu s Lubomírem Zaorálkem vyzvali k vyvození odpovědnosti Hašek a Tejc. "Není možné rozstřílet celé vedení sociální demokracie, aby strana ztratila schopnost vést jednání o vládě," uvedl předseda ČSSD. 

Tečku za celou věcí by měl podle Sobotky učinit Ústřední výkonný výbor, na kterém bude svolán sjezd strany. Ten by se měl konat v únoru příštího roku a strana si na něm zvolí nové vedení.

Haškova politika neměla podporu

Sobotka odmítá, že by spor ve straně vyvolal odlišný názor Haška a spol. "Ve vedení strany jsou lidé, kteří mají jiné názory, to bylo vždy. U nás nerozhoduje předseda, ale Ústřední výkonný výbor. Pokud má kdokoli ve straně odlišný názor, může ho na výboru prosazovat. Ale strana nesmí být chaos, musí být věrohodná pro partnery. Nelze, aby strana měla dvě vedení, dva vyjednávací týmy," řekl Sobotka na dotaz týkající se názorové jednoty ve straně.

"Ten problém není v tom, že by se trojice dostala do konfliktu s předsedou strany, oni se dostali do konfliktu s většinou členů místních, okresních i krajských organizací. Jejich cesta, kterou se rozhodli vydat, nemá žádnou podporu. Jejich rezignaci pokládám za realistické vyhodnocení toho, že neuspěli se svou politikou," dodal šéf ČSSD.

Jednání o koalici

Nyní už tedy nebrání nic v cestě povolebnímu vyjednávání. Jak Sobotka uvedl, sociální demokracie má k dispozici analýzu průniku programů ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Jednotlivé body se v mnohém shodují, to se týká například valorizace penzí v závislosti na inflaci.

Naopak v oblastech, kde jednotlivé programy mají daleko, například co se týká odpovědné daňové politiky nebo církevních restitucí, je potřeba, aby probíhala podrobná jednání. "O daních je třeba jednat v kontextu deficitu státního rozpočtu a dalšího vývoje hospodaření českého státu," je přesvědčen Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…