Sobotka od Babiše očekává, že bude ctít zákony

06.12.2017 10:51

Dosluhující vláda sociálních demokratů lidovců a hnutí ANO potvrdila během posledních zasedání jen dílčí změny ve služebních místech na ministerstvech. Novinářům to po prvním a zároveň zřejmě posledním zasedáním svého kabinetu v demisi řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Od nové vlády, kterou povede šéf hnutí ANO Andrej Babiš, očekává, že bude postupovat v souladu se služebním zákonem. Informuje o tom ČTK.

Sobotka od Babiše očekává, že bude ctít zákony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dosluhující premiér Bohuslav Sobotka

Protože změny lze podle zákona činit každoročně pouze k poslednímu prosinci, bude mít nový kabinet na rozhodnutí týkající se například náměstků pouze dva týdny.

Na dnešním a předchozím zasedání končící vláda podle premiéra v demisi udělala v systemizaci dílčích změn, které se týkaly návrhů jednotlivých ministrů a nebyly ve vládě problematické. „Rozhodně jsme nedělali nějakou celkovou změnu, to bude otázka rozhodnutí příští vlády, jenom je důležité, aby ta příští postupovala v souladu se služebním zákonem,“ konstatoval.

Místopředseda hnutí ANO a ministr životního prostředí Richard Brabec už minulý týden nevyloučil, že nová vláda, kterou by měl jmenovat prezident Miloš Zeman 13. prosince, ještě do konce roku provede personální změny ve vedení ministerstev. „Určitě není vyloučeno, že v rámci úspor budeme ještě dělat systemizace na resortech do konce roku,“ řekl novinářům. Uvedl také, že nová vláda bude velmi aktivní a jednat může i mezi svátky. Příští ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) řekl, že se ve svém úřadu hodlá rozloučit s lidmi, kteří v něm pracují na základě politické nominace.

Po 1. lednu už služební zákon změny nepřipouští, loni se s tím musel vypořádat tehdy nastupující ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD), když s velkými spory odvolával dvě náměstkyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…