Sobotka ohlásil demisi vlády. Pak nastoupila k mikrofonu Babišova družina a začalo peklo

02.05.2017 17:18

Hnutí ANO uspořádalo tiskovou konferenci, aby si vytvořilo prostor ke tvrdé kritice předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Před novináře se v zádech s ministry hnutí ANO postavil tandem Jaroslav Faltýnek a Richard Brabec a spustil kanonádu.

Sobotka ohlásil demisi vlády. Pak nastoupila k mikrofonu Babišova družina a začalo peklo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

„Nás tento krok velmi překvapil. Vnímáme to tak, že pan premiér se dlouhodobě snaží zbavit Andreje Babiše a celého hnutí ANO a posouvá to do osobní roviny. Podává demisi za celou vládu, a tím dehonestuje práci vlády,“ posteskl si Faltýnek na úvod. Politici reprezentující hnutí ANO stojící kolem něj pokyvovali hlavami.

„Pan premiér svůj osobní boj a svou osobní neschopnost vyměnil za destabilizaci naší země a my se domníváme, že to pro naši zemi není dobře,“ pokračoval Faltýnek. 

Ministr pro životní prostředí Richard Brabec poukázal na Sobotkova slova o tom, že nechce mít z Andreje Babiše mučedníka. „Než abych z někoho udělal mučedníka, tak obětuji vládu, obětuji šest měsíců stability. A to není názor jen náš, ale potažmo také Hospodářské komory. Premiér si vzal za rukojmí tuto zemi. My jsme od něj slyšeli, že chce podat demisi, ale zároveň oznámil, že chce jednat s koaličními partnery, a to tedy já už nevím o čem,“ kroutil hlavou Brabec.

„Pan premiér zahodil několik let kvalitní práce této vlády. Pan premiér mluví o tom, že řeší vážný problém, ale já si myslím, že si řeší problém, který má ve své hlavě,“ udeřil na Sobotku ministr pro životní prostředí za hnutí ANO. Nejde taky podle ministra o nic jiného než o útok na Babiše.

Faltýnek se posléze Babiše důrazně zastal. „Pan Babiš je jedním z nejúspěšnějších ministrů naší země. My už si nepamatujeme, jak skončil loňský rozpočet? Že to bylo s přebytkem 60 miliard? Takže tady žádný problém není. Tady se vytahují zástupné důvody, které pan Babiš už opakovaně vysvětlil, ale pan Sobotka tato vysvětlení nechtěl slyšet, a tam je pak jedno, jestli by těch odpovědí bylo deset nebo dvacet, on je prostě nechce slyšet,“ pokračoval v kanonádě na Sobotku první místopředseda hnutí ANO.

Sobotka podle jeho názoru nerozumí Babišovým vysvětlením, protože nikdy nepracoval. „Pan premiér nikdy nepracoval. Oni nikdy nevěděl, co to je pracovat mimo politiku. On chvíli dělal koncipienta u pana Pokorného a pak už byl jen v politice, celých dvacet let,“ zaznělo také z úst Faltýnka.

Nakonec se pánové, ale i dámy stojící kolem řečnického pultíku shodli, že plně věří ministru Babišovi. Pro ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou, nominovanou za hnutí ANO, je Babiš historickou ikonou české politiky. „Já se domnívám, že Andrej Babiš je historickou ikonou změny české politiky, a já ho podporuji,“ prohlásila.

Za Babiše se postavil kromě Faltýnka, Brabce a Šlechtové i ministr dopravy Dan Ťok.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…