Sobotka před občany: Státu se daří. A teď to musíte pocítit i vy

20.09.2016 10:47

„Státu se daří. Je důležité, aby to pocítili také občané na své životní úrovni,“ konstatoval premiér Bohuslav Sobotka na mítinku v Liberci a přislíbil zvýšení penzí i minimální mzdy. Věnoval se i potížím s rozšiřováním těžby v polském hnědouhelném dole Turów ležícím nedaleko české hranice, který může ohrozit spodní vody na Frýdlantsku. „Jednám o tom s polskou předsedkyní vlády, chystáme další jednání na podzim. Budeme trvat na tom, aby rozšíření těžby nepoškodilo Liberecký kraj a nezpůsobilo problémy s podzemní vodou,“ uvedl.

Sobotka před občany: Státu se daří. A teď to musíte pocítit i vy
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Předvolební mítink ČSSD v Liberci

Na úvod svého setkání zvěstoval předseda vlády i ČSSD přítomným dobrou zprávu, směřovanou hlavně k seniorům. „Jak jistě víte, ministryně Marksová z ČSSD předložila do vlády návrh, aby se důchody v příštím roce valorizovaly o 300 korun v průměru. Je to nejvyšší valorizace za posledních několik let,“ upozornil. „Mám pro vás dobrou zprávu: podařilo se nám přesvědčit koaliční partnery. Ve středu, až se sejde vláda, schválí toto rozhodnutí o zvýšení penzí. Je to díky tomu, že sociální demokracie prosazuje ve vládě sociální program, že tam hájíme zájmy lidí, a také je to díky tomu, že jsme změnili zákon, který umožňuje valorizovat penze ve větším rozsahu,“ pochválil se premiér.

Poláci ohrožují spodní vody

Poté se zmínil o problému  s hnědouhelnou elektrárnou v nedalekém polském Turówě. „Poláci se chystají rozšiřovat těžbu v tomto dole, na naší straně hranice by to mohlo znamenat pokles hladiny spodní vody a do budoucna problém s dostupností vody pro velkou část Libereckého kraje. Jednám o tom s polskou předsedkyní vlády, chystáme další jednání na podzim. Budeme trvat na tom, aby rozšíření těžby nepoškodilo Liberecký kraj a nezpůsobilo problémy s podzemní vodou,“ přislíbil.

Poté navázal na zvyšování důchodů. „Česká ekonomika má vysoký růst. Konečně se snižuje nezaměstnanost. Je důležité, aby to pocítili také občané a rostla jejich životní úroveň. To je hlavní cíl sociální demokracie ve vládě. Proto tlačíme na růst důchodů i výši mezd,“ sdělil Sobotka. Minimální mzda v České republice je dle jeho vyjádření ostudně nízká – je 9900 korun hrubého. „Už jsme ji o čtrnáct stovek zvýšili za naší vlády. Chceme, aby minimální mzda od 1. ledna byla 11 tisíc hrubého a aby se dále zvyšovala. Tlačíme také na zvýšení platů doktorů a sestřiček v nemocnicích, hasičů a policistů, všech lidí, kteří zajišťují veřejné služby,“ pronesl premiér. „Státu se daří. Je důležité, aby to pocítili také občané na své životní úrovni,“ konstatoval.

Od ledna podle něj bude platit zákon o prokazování původu majetku.

Chybějí lékaři i zdravotní sestry

Poté představil svůj krajský tým Pavel Svoboda, jablonecký advokát, který je jedničkou ČSSD v kraji. Krátce pohovořil i poslanec Pavel Ploc, adept na senátora v Liberci. Na závěr vystoupil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, který bude mít v průběhu celého dne co k vysvětlování. V kraji totiž chybějí lékaři i zdravotní sestry. „Pro tuto vládu je zdravotnictví prioritou. Od 1. ledna zvýšíme lékařům v nemocnicích i sestřičkám plat o deset procent, aby nám neutekli za hranice,“ sdělil. Uvidíme, jestli to bude stačit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…