Sobotka předal Zemanovi seznam ministrů. S problémy nepočítá

20.01.2014 20:10

Designovaný premiér Bohuslav Sobotka předal prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na složení vlády. Zeman od něj převzal seznam již dříve, nyní je to však oficiální. Se všemi kandidáty na ministry se ještě bude chtít sejít.

Sobotka předal Zemanovi seznam ministrů. S problémy nepočítá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Pan prezident potvrdil svůj úmysl jmenovat novou vládu do konce ledna," uvedl v ČT po schůzce s prezidentem Bohuslav Sobotka. Také řekl, že se nebojí, že by Miloš Zeman některého z kandidátů nepřijal.

„Nemám ze strany prezidenta, a to se týká i dnešní schůzky, žádné relevantní signály o tom, že by snad nechtěl některého ze členů vlády jmenovat. Očekávám, že pan prezident přistoupí k návrhu pozitivně a budeme pokračovat v ústavní tradici, to jest, že prezident republiky vyhoví návrhu premiéra na jmenování nové vlády,“ dodal.

Prezident se bude chtít se všemi kandidáty osobně sejít a již dopředu avizoval, že proti některým má výhrady. Podle Sobotky by ale Zeman neměl do složení vlády zasahovat. Pokud prezident vyloženě odmítne některého kandidáta jmenovat, bude prý uvažovat nad kompetenční žalobou.

„Vím, že o postupu prezidenta probíhaly různé spekulace, já jsem ale přesvědčen, že návrh, který jsme panu prezidentovi předložili, odpovídá výsledku voleb, odpovídá vůli jednotlivých koaličních stran a je to návrh, který umožní sestavení kompetentní vlády,“ okomentoval to Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…