Sobotka promluvil o Zemanově seznamu vyznamenaných, jeho cestě z Číny i o změnách ve vládě

30.10.2014 19:10

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje za chybu, že prezident z Číny nepřiletěl vládním letadlem. Zastiňuje to prý úspěchy Zemanovy návštěvy. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu dále uvedl, že z mnoha vyznamenaných při příležitosti vzniku Československa měl velkou radost. „Není o čem vysílat, není o čem psát, vláda nemá aféry, koalice se nehádá. Já rozumím tomu, že neskýtáme příliš materiálu pro dramatické vysílání,“ řekl premiér, když byl tázán na plánované změny ve vládě.

Sobotka promluvil o Zemanově seznamu vyznamenaných, jeho cestě z Číny i o změnách ve vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka zavítal do sportovního klubu Slavie. Návštěva se nesla v přátelském duchu

Prezident Miloš Zeman podruhé ve funkci prezidenta předal na Pražském hradě státní vyznamenání. Mezi oceněnými jsou i jména, která vyvolávají diskusi, zda měli dostat vyznamenání. Onen seznam vyznamenaných spolupodepsal premiér Bohuslav Sobotka. Redaktorka Radiožurnálu chtěla vědět, jestli on neměl s nějakými jmény problém.

 „Je to pravomoc prezidenta republiky, ten navrhuje ty, které chce vyznamenat. Já respektuji prezidenta republiky,“ uvedl premiér s tím, že dokument skutečně spolupodepsal.

„Já jsem měl z řady navržených radost. Třeba z vyznamenání pro Nicholase Wintona. To je pro mne zážitek na celý život. Nepochyboval bych ani o faráři Toufarovi, ani o padlých vojácích v Afghánistánu,“ řekl premiér a uvedl další příklady. Připustil, že kdyby navrhoval on, seznam by se v detailech lišil. Žádný zásadní problém prý ale neměl, a to ani s režisérem Filipem Renčem nebo Robertem Sedláčkem.

 „V naší zemi je móda diskutovat o těch vyznamenaných. Vedly se debaty za Václava Havla i Václava Klause,“ říká s úsměvem Sobotka a myslí, že je to tak v pořádku. Znovu však zdůraznil, že navrhnout osobnosti je právo prezidenta republiky. Redaktorka Šulcová sice poukazovala na filmy, které oba jmenovaní natočili o Zemanovi, ale u premiéra neuspěla, ten v jejich oceněních problém nenašel. Pochválil prezidenta za jeho projev před udělením vyznamenání. „Byla to taková zajímavá zrychlená procházka našimi dějinami,“ člověk měl možnost si zapřemýšlet,“ uvedl.  

Bohuslav Sobotka do Vladislavského sálu přišel s manželkou a pak se dostavil i na slavnostní recepci. „Pozdravil jsem se s řadou lidí, které jsem třeba dlouho neviděl,“ popisoval.

Prezidentův návrat z Číny zastínil úspěchy, které při návštěvě dosáhl

Návrat prezidenta Miloše Zemana z Číny letadlem pronajatým společnostmi PPF a J&T považuje premiér Bohuslav Sobotka za politickou chybu. Radiožurnálu řekl, že Zeman tak zbytečně poškodil jinak dobrý obrázek své návštěvy Číny. „O tom ještě s panem prezidentem budeme diskutovat. Pan prezident v Číně odvedl velký kus práce. Myslím, že tím návratem soukromým letadlem si to tak trochu zkazil. Politik by měl cestovat vládním letadlem. Myslím, že to byla zbytečná chyba, která zastínila ten průlom, který jeho návštěva v Číně udělala,“ stál si za svým Sobotka.

„Je to politická chyba, která zbytečně poškodila obrázek prezidentovy návštěvy v Číně. Místo abychom diskutovali o kontraktech a posílení našich hospodářských vztahů s Čínou, tak se zabýváme tímto,“ litoval premiér s tím, že rozhodně nesouhlasí, že by tento prezidentův krok měl vést k jeho rezignaci. V tomto duchu se totiž vyjádřil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Březina netrvá na funkci radního

Karel Březina (ČSSD) byl včera pravomocně shledán vinným z podvodu v pražském dopravním podniku. Voliči v Praze ho nicméně v podzimních volbách zvolili zastupitelem. Pražská buňka ČSSD už dala vědět, že nebude požadovat, aby se Březina svého mandátu vzdal. Zatím ho ale nebudou navrhovat na post radního pro dopravu. Bohuslav Sobotka ocenil, že Březina již včera uvedl, že netrvá na své úloze radního. To podle premiéra pomůže a usnadní vzniku koalice a její práci.

O změnách ve vládě jsme nikdy nediskutovali

Premiér Bohuslav Sobotka se srdečně smál, když byl tázán na možné změny ve vládě. „Není o čem vysílat, není o čem psát, vláda nemá aféry, koalice se nehádá. Já rozumím tomu, že neskýtáme příliš materiálu pro dramatické vysílání. My pracujeme a vládneme, což se tady v minulosti nedělalo. Vlády se vyčerpávaly svými spory,“ odpovídal premiér. „My jsme v koalici nikdy nediskutovali o změnách na ministerstvech,“ tvrdí Sobotka s tím, že když slyší o tom, kdo z ministrů bude vyměněn, tak se jedná o virtuální realitu, nikoli o skutečnost. Připustil, že ministr dopravy za ANO Antonín Prachař má jisté potíže, ale odmítl, že by byla řeč o jeho odchodu. „Takové rozhodnutí by muselo udělat především hnutí ANO. Já s panem ministrem spolupracuji, protože mám zájem na tom, aby se problémy v dopravě řešily,“ uvedl Sobotka.

Sobotka: Kdyby tu byl střet zájmů, jednal bych

Ke konci Dvaceti minut Radiožurnálu se dostalo i na údajný střet zájmů ministra Andreje Babiše. Šéfka rozpočtového výboru Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová (CDU) se už letos v březnu během cesty europoslanců, kteří do Česka přijeli prozkoumat čerpání evropských dotací, do ministra financí opřela. Vadilo jí, že současně podniká, inkasuje dotace a přitom o nich na svém ministerstvu spolurozhoduje. To však Sobotka odmítá.

„Ministr financí se nepodílí na rozdělování dotací z EU. Ministerstvo se podílí pouze na kontrole. Pokud se EU rozhodne, že nastaví ještě další bariéry pro střet zájmů, pak to budeme respektovat,“ uvedl. „Kdybych měl pocit, že dochází k nějakému střetu zájmu, tak bych jednal i bez ohledu na to, co je slyšet z EU,“ říkal kategoricky premiér. „Uvidíme, jak se bude vyvíjet evropská legislativa,“ dodal a trval na tom, že on žádný střet zájmů nevidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…