Sobotka prý váhal s potvrzením tří jmen na Zemanovu seznamu vyznamenaných

30.10.2015 8:55

Státní vyznamenání uděluje prezident republiky v podstatě čistě podle své vůle a záleží jen na něm, komu se je rozhodne dát. Takto se na významný ceremoniál dívá většina veřejnosti a politici se tohoto výkladu také drží, když o státních vyznamenáních hovoří. Jenže to tak úplně není pravda. Vyznamenání nemůže prezident udělit, pokud to nepotvrdí premiér nebo jiný člen vlády. A Bohuslav Sobotka (ČSSD) prý u některých jmen váhal.

Sobotka prý váhal s potvrzením tří jmen na Zemanovu seznamu vyznamenaných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) prý hned u tří lidí váhal, zda podepíše udělení státního vyznamenání, které u příležitosti 97. výročí vzniku Československa udělil prezident Miloš Zeman. Informuje o tom páteční Právo. A kdo nakonec nemusel vyznamenání dostat?

Skladatel a bavič František Ringo Čech, který se podle vlastních slov velmi obává o Zemanovo zdraví. Čech býval také politikem, a právě to může být důvod, proč Sobotka váhal s podpisem. Vedle něj se totiž zdráhal podepsat státní vyznamenání pro Jiřího Hlavatého, senátora za ANO, a Jiřího Mánka, který se ucházel o post senátora v barvách ODS. Nakonec prý však předseda vlády usoudil, že je věcí prezidenta, koho vyznamená. Faktem ale je, že bez podpisu premiéra či jiného člena vlády by prezident vyznamenání udělit nemohl.

Stojí přitom za pozornost, že s výběrem vyznamenaných není tak úplně spokojená ani pravicová opozice. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se např. po ceremoniálu ptal, který komunistický politik se dočká vyznamenání příště, když ho letos obdržel normalizační ministr zemědělství a dlouholetý komunistický politik Miroslav Toman starší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…