Sobotka s Babišem budou jednat o financování zdravotnictví

08.04.2014 7:14

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (oba ČSSD) budou dnes ráno jednat se správcem státní kasy Andrejem Babišem (ANO) o sporných bodech ve financování zdravotnictví. Koaliční partneři se v posledních dnech přeli především kvůli tomu, jak by měl být kompenzován výpadek v příjmech nemocnic po zrušení stokorunových poplatků.

Sobotka s Babišem budou jednat o financování zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů v pondělí Babiše vyzval, aby splnil slib koalice a kompenzoval výpadek 2,1 miliardy korun ze státního rozpočtu. Nemocnice podle štábu na tento slib spoléhaly, jsou v kritické situaci, třetině hrozí krach.

ČSSD navrhuje peníze uvolnit zvýšením plateb za státní pojištěnce, s plánem financování na letošek a příští rok už před dvěma týdny souhlasila vláda.

Ministr financí by ale takto situaci nechtěl řešit dlouhodobě. V pondělí řekl, že se jedná o nedorozumění, že ministři ANO pro plán hlasovali s tím, že se týká jen letošního roku. Babiš navíc o Němečkovi v minulých dnech řekl, že mu nevěří, že rozkryje financování resortu. Návrhem na zvýšení odvodů by se měla ve středu znovu zabývat vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…