Sobotka s Babišem ustupují vydírání lidovců, posteskl si v ČT Zemanův poradce

20.12.2013 19:27

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, jenž působí také jako poradce prezidenta Zemana, hodnotil v pátečním Interview Daniely Drtinové České televize, moderovaným ale Zuzanou Tvarůžkovou, postup politických stran při sestavování vlády. Podporuje myšlenku, že by v ministerstvech měli působit odborníci a těší se na to, co by na Ministerstvu financí mohl předvést Andrej Babiš. Podle Hanáka je tento muž jistou nadějí.

Sobotka s Babišem ustupují vydírání lidovců, posteskl si v ČT Zemanův poradce
Foto: Tito Varhanov (Wikimedia Commons)
Popisek: Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák

„Dokud není vše dojednáno a nebude pod vládním prohlášením poslední podpis, tak politická nestabilita zůstává,“ prohlásil hned v úvodu pořadu Hanák, který si pochvaloval alespoň to, že se v koaliční smlouvě objevily dokonce v doslovné podobě některé priority průmyslníků.

Ve vládě působí řada mladých tváří

Na sestavování vlády se ale projevuje určitá nezkušenost ve vyjednávání o vládě. Nezkušenost projevili jak předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, tak předseda ANO Andrej Babiš. Projevuje se to prý na tom, že obě strany ustupují vydírání lidovců. Ti podle jeho názoru opakovaně v minulosti ukázali schopnost leccos si vyjednat či přímo vybrečet.

Hanák by byl rád, kdyby resorty řídili odborníci, ale každý ministr dostane tradičních sto dní hájení. Po jejich uplynutí se prý průmyslníci budou případně ptát, proč v tom či onom resortu sedí právě tento ministr. Hanák v tomto podporuje i postoj prezidenta Zemana, že by na ministerstva měli přijít odborníci.

Babiš by podle jeho názoru mohl jako ministr financí najít úspory i tam, kde to politici zpravidla neumí. Přestože je Babiš nováčkem v politice, může být nadějí. Nováčci ostatně podle jeho názoru zasedají i v ČSSD a KDU-ČSL a všichni se to musí učit. Zásadní ale je, aby se země posunula kupředu. Podnikatelům totiž podle Hanáka dochází trpělivost.

Koaliční smlouva je neufinancovatelná

Za zásadní kroky považuje Hanák dokončení dopravní infrastruktury, konečné zavedení zákona o státní službě, kde musí být jasně dáno, co je po úřednících požadováno a řada dalších věcí. Profesionalizace úřednictva podle jeho názoru zabere nějaký čas. Stojí také za to odprodat zbytný majetek a zisk investovat. Z toho hlediska lze říct, že „zdroje jsou“. Líbí se mu i návrhy koalice v oblasti školství, kde vidí např. větší vazbu na technické obory.

A co se mu nelíbí? Třeba to, že vláda zrušila většinu poplatků ve zdravotnictví, protože lidé si již na poplatek v nemocnici zvykli. Nejzásadnějším problémem podle Hanáka je, že koaliční návrhy jsou ve stávající podobě neufinancovatelné. "Já třeba mladým rodinám přeji peníze, ale málokdo si umí představit, o jak velkých prostředcích mluvíme. Tato koaliční smlouva je zkrátka neufinancovatelná,“ zdůraznil Hanák. Vláda by se také měla jasně postavit k dostavbě Temelína a měla by sáhnout k prolomení těžebních limitů, protože každá země čerpá energii ze svých zdrojů a na území Česka máme jen uhlí a jádro.

Poněkud skeptičtější je ale k nápadu prezidenta Miloše Zemana vybudovat kanál Dunaj-Odra-Labe. Podle jeho názoru je to příliš velký projekt, který není možné financovat z národních zdrojů a na evropské úrovni se zatím nic podobného nepřipravuje.

Svaz průmyslu a dopravy doufá v to, že se co nejrychleji podaří zavést euro. Vyjadřuje také naději, že nový ministr zahraničí s novými velvyslanci přiloží ruku k dílu a pomohou českým podnikatelům proniknout např. na africké trhy. Tam podle Hanáka naši podnikatelé přicházejí pozdě, přičemž je tam obrovský potenciál. Přes jmenované výhrady je optimistou a věří, že českému hospodářství se bude již příští rok dařit lépe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…