Sobotka se chová jako šílenec v amoku, ať udělá cokoliv, vždy z toho vyleze pitomost. Zato Babiš je nejlepší ministr financí od Rašína, myslí si zámecký pán

06.06.2017 21:08

„Pod vedením Bohuslava Sobotky spěje ČSSD k jistému zániku,“ píše ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz politolog, historik a majiel zámku Jan Berwid-Buquoy. Dokonce uvedl, že to, zda ČSSD v příštích parlamentních volbách překročí onu existenční hranici pěti procent, není v současné době vůbec jisté.

Sobotka se chová jako šílenec v amoku, ať udělá cokoliv, vždy z toho vyleze pitomost. Zato Babiš je nejlepší ministr financí od Rašína, myslí si zámecký pán
Foto: Jan Berwid-Buquoy
Popisek: Jan Berwid-Buquoy

Berwid-Buquoy je k Sobotkovi velmi kritický. Většina jeho politických tahů mu dle jeho slov připomíná doslova amokové šílenství. Hlava státu Miloš Zeman se pak dle jeho názoru trefila tzv. do černého tím, když prezident při vládní krizi řekl, že vládu by měl opustit Sobotka a nikoli Babiš. 

„Když Babiš křeslo ministra financí opouštěl, vyslovil prezident na adresu premiéra slova, která si předseda vlády určitě zarámovat nenechá: ‚Byl to člověk, který vykonal v čele ministerstva práci, kterou nedokázal nikdo předtím.“ Hlava státu Babiše pochválila za rozpočtový přebytek, výběr daní a omezení daňových úniků. Poté zazněla zdrcující poznámka na adresu neúspěšného premiéra Sobotky: ‚Možná proto ho provázela závist, která v české kotlině doprovází každého, kdo je úspěšný. Ze strany těch, kdo jsou méně úspěšní, nebo dokonce neúspěšní‘,“ vzpomíná Buquoy. Na adresu prezidenta pak dodal, že i když hlava státu není žádnou „intelektuální bombou“, Sobotku nachytá na švestkách kdykoli.

A pitomostí pak podle jeho názoru Sobotka hromadí mnoho. „Někdy mi to připadá, že ať se rozhodne jak chce, vždycky se rozhodne sám proti sobě. Největší ‚pitomostí‘, jež může existovat, je v pozici předsedy vlády si postavit proti sobě prezidenta republiky,“ napsal. 

Následně se pak zmínil o Andreji Babišovi (ANO), jenž byl podle jeho slov po Aloisi Rašínovi druhým geniálním ministrem financí. „Toho prvního se zbavili komunisté vraždou. Toho druhého se zbavili sociální demokraté politickými intrikami a křiváctvím. To druhé se na první pohled zdá humánnější a dokonce ‚legitimní‘, ale ve finále je výsledek stejný – příčinou je lidská ‚závist‘, abych použil výroku i prezidenta republiky,“ sdělil Buquoy. 

Zeman pak podle jeho slov, i když je buran, prokázal mimořádnou státnickou moudrost a profil občanské odvahy. Když například začal uvažovat o možném premiérovi Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL), musel Sobotka vynaložit neuvěřitelné množství energie, aby takovéto řešení všemi silami torpédoval, konstatuje Buquoy. A jak dodává, podařilo se mu to. „Za cenu, že ČSSD klesla na mizerných 10 % a bez přehánění začíná dokonce bojovat o svoji vlastní holou existenci,“ uzavřel.

Původní text ZDE.

Dr.Dr. Jan N. A. Berwid-Buquoy

  • KDU-ČSL
  • Dr. et Dr. Jan N.A, Berwid-Buquoy
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…