Sobotka se přimluvil za vyznamenání pro Hermanova strýce. Zeman by se měl chovat jako státník, vzkázal na Hrad

22.10.2016 20:14

Prezident Miloš Zeman by se měl podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zachovat jako státník a vyznamenat Jiřího Bradyho. Jinak bude z letošního 28. října festival hradní malosti a české rozhádanosti. Sobotka to uvedl na svém twitteru.

Sobotka se přimluvil za vyznamenání pro Hermanova strýce. Zeman by se měl chovat jako státník, vzkázal na Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Sobotka už dnes v prohlášení zaslaném ČTK napsal, že mezi návrhy, které mu Zeman zaslal ke spolupodepsání, jméno Bradyho nebylo uvedeno. „Vzhledem k ústavní tradici nezbývá než rozhodnutí prezidenta respektovat, je to pouze on, kdo návrhy na vyznamenané ke kontrasignaci předsedovi vlády předkládá,“ uvedl Sobotka. Životní osud Bradyho je podle něj opravdu mimořádný.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) v pátek obvinil prezidenta Miloše Zemana, že po něm chtěl, aby zrušil schůzku s dalajlámou, nebo jeho strýc Brady nedostane při oslavě 28. října vyznamenání. Zároveň se ministr ohradil proti zprávám, že to měl být on, který požadoval ocenění Bradyho výměnou za zrušení setkání s tibetským duchovním. Mluvčí Zemana Jiří Ovčáček dnes v prohlášení zaslaném ČTK uvedl, že Herman „před několika měsíci“ písemně kontaktoval prezidenta s žádostí o udělení státního vyznamenání svému strýci. Herman to ČTK potvrdil. „Jako poslanec mám tuto možnost,“ poznamenal. Vyznamenat Bradyho Zemanovi doporučila Sněmovna i Senát. Navrhnout udělení státního vyznamenání může podle hradních stránek jakýkoli občan, skupina občanů nebo organizace tím, že návrh pošlou přímo prezidentu republiky.

Ovčáček dnes také uvedl, že seznam osobností, které obdrží vyznamenání, je tajný až do samotného ceremoniálu 28. října. „Tento seznam je stejný jako ten, který byl kontrasignován předsedou vlády České republiky,“ uvedl Ovčáček.

Babiš dnes řekl, že Zeman ocení 31 lidí.

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…