Sobotka se sejde s matkou, jíž norské úřady odebraly syny

10.02.2015 6:09

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dnes sejde s Evou Michalákovou, které norské úřady odebraly syny. Přijme ji společně s jejím otcem a sestrou, která je také případně připravena norské úřady požádat o svěření synovců do péče.

Sobotka se sejde s matkou, jíž norské úřady odebraly syny
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Norská sociální služba odebrala české matce a otci děti v květnu 2011 pro podezření ze zneužívání a zanedbávání. Policie případ odložila a obvinění nepadlo. Norský soud ale považoval zjištění za závažná a rozhodnutí sociálky potvrdil. Dnes devítiletý Denis a šestiletý David vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. Matka je chce získat zpět. Zatím s odvoláními neuspěla. V prosinci požádala v Norsku znovu o přezkoumání případu.

Michaláková napsala také českému premiérovi a žádala ho o setkání. Dnešní schůzky se zúčastní kromě rodiny i norská advokátka, náměstek ministra zahraničí, šéf brněnského úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí či poslankyně Jitka Chalánková, která se kauze dlouhodobě věnuje.

Michaláková řekla, že by se od předsedy vlády chtěla dozvědět, co může Česko ještě podniknout, aby děti dostala do péče buď ona, nebo její sestra. Podle matky má větší šanci uspět u norských institucí s žádostí o svěření chlapců do péče spíš jejich teta. O syny by pak sama usilovala v Česku u českých úřadů, tuto cestu považuje za schůdnější.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…