Sobotka zaútočil na Babišovo ministerstvo: Stahuje důležité zákony

04.04.2014 10:52

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je znepokojen situací na Ministerstvu financí, které podle něj žádá odklad v přípravě zákonů, jež mají zlepšit výběr daní. Ministerský předseda to řekl po dnešním jednání grémia sociální demokracie.

Sobotka zaútočil na Babišovo ministerstvo: Stahuje důležité zákony
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Bohuslav Sobotka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že Ministerstvo financí jej požádalo o prodloužení termínu pro zpracování dvou analýz, na jejichž základě mají být připraveny zákony. „Jedna se týkala otázky zdanění nepoctivě získaného majetku a přípravy zákona o majetkových přiznáních," řekl premiér. Pokud by analýza byla zpracována později, nestihne podle Sobotky vláda připravit nové normy tak, aby začaly platit od ledna příštího roku.

Strany v koaliční smlouvě slíbily mimo jiné to, že připraví novelu zákona o střetu zájmů, která zavede elektronické vyplňování a zveřejňování majetkových přiznání politiků. Dohoda mluví také o přípravě zvláštního zákona o prokázání původu majetku, který by umožnil přenést důkazní břemeno na fyzickou osobu. Ta by musela prokázat, že v minulých letech měla takové příjmy, z nichž si majetek mohla pořídit.

Andrej Babiš ve vyjádření pro Českou televizi Sobotkova nařčení odmítl. Zmínil, že návrhy procházejí Legislativní radou vlády, kterou řídí Sobotkův spojenec z ČSSD, ministr Jiří Dienstbier.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…