Sobotkova vláda: Profesor už ví, kdy si partaje půjdou po krku, a tuší, o co jde Babišovi

02.01.2014 9:44

Sociální situace v Česku se zřejmě v roce 2014 nezlepší. V rozhovoru pro Prvnízprávy.cz to řekl profesor Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů a politolog Oskar Krejčí. Je také přesvědčen, že volby, které se uskuteční v tomto roce, vyvolají první výrazné spory mezi koaličními stranami.

Sobotkova vláda: Profesor už ví, kdy si partaje půjdou po krku, a tuší, o co jde Babišovi
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Profesor Oskar Krejčí

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější osobnost?

hlasovalo: 12537 lidí

Nejvíce očekávání v novém roce je podle profesora Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů a politologa Oskara Krejčího spojeno s kvalitou života. „Její základ tvoří sociálně-ekonomický rozvoj. Naši ekonomové, po vzoru těch, kteří berou ceny za prognózy, jež se nikdy nenaplní, předvídají růst,“ říká Krejčí. Jenže jedním dechem v rozhovoru pro Prvnízprávy.cz dodal, že takové očekávání se muže naplnit pouze tehdy, pokud se Německo uvede do většího ekonomického pohybu, než je současný stav. „Pak samozřejmě ten ohlas v české ekonomice nastupuje s určitým zpožděním. Jinými slovy, pravděpodobnost, že příští rok ekonomika České republiky poroste, je malá,“ míní politolog.

Co lze očekávat od nově vznikající vlády v oblasti sociálního a ekonomického rozvoje, nelze prý snadno odhadnout. „Dá se to říct slavným Palackého příměrem o setkání a potýkání. Ve vládě se budou zpočátku tvářit jako kamarádi, jako velká jednota. Zároveň je čekají troje volby, kdy budou stát proti sobě. Mám na mysli eurovolby, volby do třetiny Senátu a volby do místních zastupitelstev. Tady se vztahy vnitrostranické i mezistranické vyostří,“ je přesvědčen Oskar Krejčí.

Babiš má enormní zájem o Evropský parlament

První jsou volby do Evropského parlamentu, kde by podle Krejčího měla sociální demokracie potvrdit svůj propad a hnutí ANO své nastartování. "Protože na rozdíl od ostatních politických stran má Babiš enormní zájem o Evropský parlament. A také na rozdíl od ostatních stran má téměř neomezené zdroje na financování kampaně a přípravu na budoucího eurokomisaře. Tady se rozeběhnou zájmy koaličních partnerů," předkládá svůj názor Krejčí.

Pro Prvnízprávy.cz odpovídal politolog mimo jiné na otázku, zda rozpory ve vládní koalici nemohou nastat až v roce 2015, kdy by se mělo rozhodovat o změnách daní. Politolog je však přesvědčen, že to budou už letošní volby, které ukážou na rozdíly i spory. „Jak jsem řekl, první střet proběhne v souvislosti s volbami. Tam se budou muset koaliční strany vymezit vůči sobě. Musí být jasný rozdíl mezi ANO a ČSSD. Vždyť se sociální demokracie, po vnitřních šarvátkách, posunula eufemisticky řečeno do středu, v podstatě doprava a nějak nám začíná s Babišovým ANO splývat," vysvětlil Oskar Krejčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…