Sobotkův kabinet schválil zákon o celostátním referendu

13.07.2015 12:32

Celostátní referendum by se v budoucnu mělo vyhlásit, pokud o jeho vypsání v petici požádá alespoň čtvrt milionu lidí. Vyplývá to z návrhu ústavního zákona, který na dnešním jednání schválila vláda. ČTK to sdělil mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Návrh zákona o referendu, o němž se v Česku léta diskutovalo, připravil ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Některá ministerstva a ombudsmanka Anna Šabatová měly k návrhu výhrady.

Sobotkův kabinet schválil zákon o celostátním referendu
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Kabinet posuzoval dvě varianty zákona. Ministři podpořili tu, která ve větší míře omezuje témata, jichž se otázka položená v referendu může týkat. Občané tak nemohou rozhodovat o základních právech a svobodách, státním rozpočtu, daních, náležitostech demokratického státu, mezinárodních závazcích České republiky, jmenování a odvolávání lidí do různých funkcí či individuálních povinností a práv. Referendem také nelze schvalovat zákony. Otázka by měla být jednoznačná a musí na ni být možné odpovědět „ano“ či „ne“, dotazů by mohlo být víc.

Návrh na konání referenda by mohli podat občané ČR nad 18 let. Podpořit svým podpisem pod petici je pak do šesti měsíců musí aspoň 250 000 českých občanů nad 18 let. Referendum by měl vyhlašovat prezident. Rozhodnutí by se přijalo, pokud by na otázku kladně či záporně odpověděla nadpoloviční většina hlasujících a zároveň aspoň čtvrtina těch, kteří mohou hlas odevzdat.

Vládní předlohu nyní bude schvalovat Parlament. Protože jde o ústavní zákon, nebude k jeho schválení stačit prostá většina hlasů. Koalice proto bude muset hledat spojence i u opozice. Zavedení referenda podporují komunisté i současní či bývalí zástupci hnutí Úsvit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…