Sobotkův kabinet souhlasil s udělením azylu pro sedm desítek syrských uprchlíků

14.01.2015 14:58

Zhruba sedm desítek syrských uprchlíků získá azyl v České republice. Jde především o děti, které budou ošetřeny v tuzemských nemocnicích. Do ČR přicestují se svými rodinami. S návrhem na udělení azylu dnes souhlasila vláda, novinářům to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Vhodné kandidáty česká strana vytipuje v příštích měsících z uprchlíků v Jordánsku. Před jejich případným přesídlením je důkladně prověří české bezpečnostní složky.

Sobotkův kabinet souhlasil s udělením azylu pro sedm desítek syrských uprchlíků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti přijetí uprchlíků ze Sýrie

Zároveň vláda dnes souhlasila s vytvořením programu pro pomoc uprchlíkům přímo v oblastech s ozbrojenými konflikty a humanitárními či přírodními katastrofami. Česko na něj uvolní až 100 milionů korun ročně. Pro letošní rok by se měl program týkat především Blízkého východu, který je zasažen konfliktem v Sýrii.

Náklady na přesídlení uprchlíků bude platit Ministerstvo vnitra

"Je to humanitární akt, není to snaha vlády o začátek velké vlny přijímání uprchlíků," řekl k azylu pro Syřany ministr Chovanec, jehož ministerstvo bude náklady na přesídlení hradit. Pro návrh podle něj hlasovali všichni přítomní ministři. Všem přesídleným Syřanům by měla být v ČR poskytnuta mezinárodní ochrana formou azylu a důkladná zdravotní a sociální asistence po příjezdu.

Ministerstvo ve spolupráci s bezpečnostními složkami vytvoří kvůli přesídlení speciální pracovní skupinu. Ta by měla vybrat uprchlíky vhodné k přesídlení do ČR, důkladně je prověřit a bude mít také právo veta nad jednotlivými kandidáty k přesídlení. Členové pracovní skupiny budou následně monitorovat integraci uprchlíků do české společnosti. Na výběru vhodných kandidátů se budou podle ministra podílet i české lékařské týmy, které v Jordánsku působí v rámci humanitárního projektu MEDEVAC.

Když budou uprchlíci chtít, mohou v ČR zůstat natrvalo

Podle Chovance by měli být vybráni lidé, kteří mají šanci zapadnout do české společnosti. Pokud budou chtít, budou moci v Česku zůstat natrvalo. "Samozřejmě otázka náboženství, vzdělání jsou jedny z parametrů, které budeme zohledňovat," uvedl. Připomněl, že podobným způsobem byli v minulosti do Česka přesídleni lidé z Barmy či z Bosny a Hercegoviny.

K pomoci syrským uprchlíkům vyzvali ministry vnitra a zahraničních věcí ČR společným dopisem také jejich němečtí kolegové.

Za peníze z vládního programu by uprchlíci měli získat ochranu a zdroj obživy

Vláda rozhodla o vytvoření programu pro pomoc uprchlíkům. Cílem programu je pomáhat jim přímo v místech, kam byli nuceni přesídlit. Za peníze z programu by měli dostat ochranu a zdroj obživy. Podle Chovance bude až 100 milionů korun určeno také na budování uprchlických táborů či lékařskou pomoc.

Sýrii sužuje už několik let válečný konflikt. Podle zprávy OSN před ním do ciziny uprchly tři miliony lidí. Západní státy se zavázaly, že přijmou na 100.000 uprchlíků ze Sýrie. Chovanec již dříve na jednání v Bruselu prohlásil, že Česko není z bezpečnostních a technických důvodů schopné tisícovky běženců vzít. Řekl ale, že by republika mohla přijmout vybrané nemocné syrské děti a jejich rodiny. Podle Chovance chce ČR pomáhat hlavně v zemích, které se Sýrií sousedí. Opoziční TOP 09 ale míní, že Česko může přijmout stovky syrských uprchlíků.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…