Sobotkův „pan Evropa“ Prouza nechápe, proč chce Zeman vypsat referendum o našem členství v EU. Kdyby se ale přece jen konalo, prý bychom stejně zůstali

01.07.2016 21:30

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD) vystoupil v pátek po osmé hodině večer v České televizi a ujišťoval diváky, že Česko si dokáže prosadit své zájmy v Unii, a to i proti odlišným názorům Německa. Ukázalo se to prý např. na uprchlické krizi nebo na energetické politice EU. Stranou pozornosti hosta ovšem nezůstal ani Brexit. Kromě Prouzy zavítal do ČT i europoslanec Jan Zahradil (ODS). Svorně se vymezili proti Miloši Zemanovi.

Sobotkův „pan Evropa“ Prouza nechápe, proč chce Zeman vypsat referendum o našem členství v EU. Kdyby se ale přece jen konalo, prý bychom stejně zůstali
Foto: vlada.cz
Popisek: Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

„Cameron původně sliboval, že po výsledku referenda případně aktivuje ten článek padesát. Ale když Brexit dopadl tak, jak dopadl, najednou říkal: Já už nic, nechám to na svého nástupce. Ten bude znám asi v září, ale ani pak není jisté, kdy bude aktivován článek 50,“ poznamenal hned na úvod svého vystoupení Prouza.

Následně reagoval na dotaz, zda Česko může v EU vůbec něco prosadit proti vůli Německa. „Já bych možná zmínil dva příklady. Když si vezmete migraci, tak ještě před rokem prosazovalo Německo extrémní názor, zatímco dnes už mluví jinak. Mluví o ochraně vnějších hranic EU, o vybírání migrantů. A to přesně byly priority Česka,“ zdůraznil Prouza.

Druhým příkladem může být energeticko-ekologická agenda. Kdyby vše zůstalo na Německu, tak bychom dnes měli např. mnohem tvrdší podmínky na obnovitelné zdroje. I tady si střední Evropa prosadila svůj záměr.

Hrozí, že se Britové ocitnou ve velkém střetu zájmů

V tuto chvíli prý hraje v náš prospěch, že je předsednickou zemí EU právě Slovensko, se kterým jsme si velmi blízcí. Slovensko a Česko mají spoustu pracovníků v Británii a podle Prouzy bude trvat na tom, aby zůstaly zachovány čtyři základní svobody – svobodný pohyb zboží, kapitálu, služeb a osob. Britští politici by to rádi rozkouskovali. Chtěli by mít přístup na evropský trh, ale nechtějí pouštět naše členy na svůj trh. „Na to nesmíme přistoupit,“ zdůrazňoval Prouza. Téma Brexitu vidí v podstatě jako hlavní téma slovenského vládnutí v Evropě.

Za nějaký čas by ovšem EU měla předsedat Velká Británie a tady je důležité, jak se vláda v Londýně zachová. Pokud by se ostrovní království svého předsednictví nevzdalo, byl by to podle Prouzy problém. „Byl by to velký střet zájmů, protože pochybujeme o tom, že se budou Britové poctivě snažit najít kompromis. Proto je třeba, aby Britové řekli jasně: My se předsednictví vzdáváme,“ zdůraznil tajemník pro evropské záležitosti.

Do studia ČT v jednu chvíli dorazil i europoslanec Jan Zahradil (ODS), který si podle vlastních slov netroufá hodnotit, koho si britští konzervativci zvolí do čela strany. „Já mám dojem, že v té straně zavládne pocit odpovědnosti,“ konstatoval europoslanec obecně.  

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Prouza v této souvislosti zkritizoval někdejšího starostu Londýna Borise Johnsona, který vedl kampaň za odchod z EU, ale po svém vítězství odmítl usednout do premiérského křesla. John se tím podle Prouzy politicky zdiskreditoval a po Brexitu se stáhl proto, aby svou image nepoškodil ještě víc, kdyby se snad někdy chtěl vrátit na politické výsluní.

Pánové se také vyjádřili k myšlence prezidenta Miloše Zemana, že by bylo dobré vypsat referendum o vystoupení Česka z EU či z NATO. Hlava státu dala najevo, že si vystoupení z EU nepřeje. A jak by podle vás referendum o Czexitu dopadlo, ptal se moderátor.„ Já bych si tipnul 65 ku 35 procentům pro setrvání,“ zaznělo z úst Sobotkova spolupracovníka. Tím ovšem ještě neskočil.

„Já vůbec té myšlence (prezidenta Zemana) nerozumím, Evropská unie existuje, nerozpadá se. A dělat referendum jen proto, že je to teď v nějaké zemi populární, nebo proto, že je venku špatné počasí, tak k tomu důvod nevidím,“ zdůraznil tajemník z Úřadu vlády. Varoval, že bychom současně nemohli říkat, že EU chceme reformovat a že z ní chceme vystoupit. Pojďme se raději podílet na reformě EU, apeloval na občany Prouza.

Zahradil se vyjádřil v podobném duchu, byť je na rozdíl od Prouzy tvrdým kritikem EU. Být kritikem nějakého klubu podle europoslance ještě neznamená, že z tohoto klubu chcete vystoupit. „My voláme po opravdu hluboké reformě,“ zdůraznil Zahradil 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…