Socani, odvolání Okamury vám neprojde. Jestlipak víte, s kým se tajně schází Babiš? Nové zprávy o vyjednávání vlády

26.04.2018 18:38

„Od začátku jsme Babišovi říkali, že chceme resorty vnitra a financí. Ne vnitra nebo financí,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz jeden ze senátorů za ČSSD, co stojí za kotrmelci při jednání o vládě.

Socani, odvolání Okamury vám neprojde. Jestlipak víte, s kým se tajně schází Babiš? Nové zprávy o vyjednávání vlády
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Chcete, aby ČSSD zasedla ve vládě Andreje Babiše?

4%
96%
hlasovalo: 22277 lidí

Před dnešním pokračováním jednání o sestavení vlády na úrovni předsedů stran Andreje Babiše (ANO) a Jana Hamáčka (ČSSD) provedly ParlamentníListy.cz názorovou sondu mezi zákonodárci ČSSD. Řada z nich přiznala, že neumí vysvětlit „kejkle“ s novými podmínkami, které vyjednavači ČSSD včera předložili skupině z ANO. Místopředsedové strany Jiří Zimola, Roman Onderka a Martin Netolický prý dostali na včerejší jednání „noty“ od předsedy Jana Hamáčka. „Měli babišovcům pouze oznámit podmínky, jejichž splněním ČSSD podmiňuje další jednání o vládě. Což se stalo. K ničemu dalšímu neměli mandát. S tím, že dál se to bude řešit na nejvyšší úrovni,“ konstatoval jeden ze členů poslaneckého klubu, který si nepřál zveřejnit své jméno. Dodal, že s řadovými poslanci o těch podmínkách vedení strany nejednalo, ani se jim nikdo oficiálně nenamáhal je zdůvodnit nebo vysvětlit. „Já o tom taky vím jenom to, co psali v četce,“ konstatoval poslanec s narážkou na státní tiskovou agenturu ČTK.

Podle soukromých informací jiného poslance za ČSSD, který si rovněž nepřál zveřejnit své jméno, nové požadavky přinesl předseda Hamáček po konzultaci se „šedými eminencemi strany“ europoslancem Miroslavem Pochem a exministrem informatiky Karlem Březinou. „Oba dirigenti jsou prý s Babišovou nabídkou spokojeni jen napůl. Sice se rozhodl přenechat sociální demokracii vnitro, ale sám si hodlá ponechat všechny ekonomické resorty. A s tím nemůže být spokojena zejména parta kolem Březiny, který zastupuje ve straně finanční kruhy,“ přiblížil situaci člen poslaneckého klubu ČSSD. Podle jednoho ze členů vyjednávacích týmů za ČSSD, který si rovněž přál zůstat v anonymitě, vadí nejen Březinovi a Pochemu, že Babiš nechce dát sociálním demokratům žádné ministerstvo, „na němž se rozdávají peníze“. Vzápětí upřesňuje, že tím se rozhodně nemyslí Ministerstvo práce a sociálních věcí, které mezi ministerstvy spravuje největší rozpočtovou kapitolu. Z něj ale naprostá většina peněz jde na důchody a sociální dávky. Tedy obyčejným lidem. Jenže to jsou mandatorní výdaje stanovené zákonem, takže jejich rozdělování nemůže ministr nebo náměstek nijak ovlivnit.

S Ministerstvem práce a sociálních věcí je pro sociální demokraty spojen ještě jeden problém. A tím je otázka, kdo by měl být případným ministrem. „V předsednictvu strany se diskutovala možnost požádat odboráře, aby tam vyslali nějakého svého experta. Po rozpadu odborných komisí totiž sami nemáme nikoho, kdo by dobře znal legislativu v té oblasti. A další fiasko jako s Marksovou Tominovou, která za čtyři roky nedokázala zrušit, ani změnit téměř nic z Drábkovy antisociální reformy, si strana už nemůže dovolit,“ konstatoval poslanec. Formálně je stranickým garantem „sociálna“ bývalý předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. V minulosti byl členem sněmovního výboru pro sociální věci a v březnu opět nastoupil do Sněmovny na místo bývalého premiéra Bohuslava Sobotky, který se vzdal poslaneckého mandátu. „Jenže ten už dal najevo, že by raději získal nějakou sněmovní funkci. Vedení prý dal na vědomí, že se necítí na správu ministerstva, které je při své práci stejně závislé na tom, kolik peněz mu laskavě na zvýšení důchodů nebo na zrušení karenční doby uvolní ministr financí,“ konstatoval Sklenákův sněmovní kolega.

Vzápětí připustil, že MPSV sice spravuje rovněž velký balík peněz z Evropského sociálního fondu (ESF). „Jenže programy, které má ministerstvo z minulosti schválené z Bruselu, jsou šité v podstatě jen na rozdávání peněz neziskovkám,“ konstatoval sněmovní veterán. Podle něj mají neziskovky ministerstvo a agenturu na administraci grantů z ESF důkladně „prošpikované“. Neziskovkám se podle něj podařilo ministerstvo i správcovskou organizaci infiltrovat již v době, kdy ve vládě Petra Nečase (ODS) byly ministryní Ludmila Müllerová (TOP 09). „Za Marksové Tominové si však různé ty agentury pro začleňování dokázaly svoje lidi dosadit do klíčových pozic, kde se rozhoduje o rozdělování grantů z EU,“ konstatoval poslanec. Dnešní sněmovní sestava za ČSSD je podle něj však s touto partou „dost na kordy“ a nejraději by je všechny zase vyházela. „Jenže to kvůli služebnímu zákonu, který jsme v minulém volebním období odhlasovali, prakticky není možné,“ povzdechl si poslanec. Nový ministr tak podle něj při rozdělování peněz z ESF nutně bude „páté kolo u vozu“ a bude ve vleku úředníků, které „zdědí“.

Jeden ze členů nejvyššího vedení strany pod zárukou anonymity ParlamentnímListům.cz rovněž potvrdil, že bez Ministerstva financí je pro sociální demokraty MPSV téměř bezcenné. „Všichni víme, že Míša Tominová nebyla zrovna vzor pracovitosti. Na její obhajobu však musíme říct to, že ona by novely zákonů o zrušení Drábkovy reformy stejně neprosadila. Babiš by je prostě zablokoval. Všichni si pamatujeme na to, co se stalo, když se ČSSD podařilo prosadit zrušení poplatků u lékaře. To bylo poslední opatření pro lidi, které nechal Babiš sociální demokracii projít. Na ostatní věci odmítal dát jako ministr financí peníze,“ připomněl člen vedení ČSSD. Podle něj ve vládě vždy tvrdil už u projednávání věcných záměrů zákonů, že na to nejsou v rozpočtu peníze. „I když se pak veřejně holedbal, jak se mu daří zlepšovat výběr daní a je na tom státní kasa pod jeho správou lépe.“ I to je podle něj jeden z důvodů, proč ČSSD usiluje ještě o získání resortu financí.

Mezi podmínkami, které včera sociálnědemokratičtí vyjednavači tlumočili zástupcům ANO a které ještě před jednáním zveřejnili, však tento požadavek oficiálně nefiguruje. Veřejně místopředsedové ČSSD uvedli, že chtějí do koaliční smlouvy napsat záruky, že i prvoinstančně – tedy nepravomocně odsouzený člen vlády musí odstoupit z funkce. Což by se mohlo týkat předsedy ANO Andreje Babiše. V případě jeho demise jako předsedy vlády by to však znamenalo demisi celé vlády. Dále že vláda podá demisi jako celek, pokud by odstoupili všichni ministři za ČSSD. A rovněž požadavek, který by měl ANO znemožnit hlasování se stranou SPD Tomia Okamury. Jím je odvolání poslanců za SPD ze všech volených sněmovních funkcí. Počínaje předsedou strany Okamurou, který je místopředsedou Sněmovny, až po poslance Radka Kotena, který je předsedou výboru pro bezpečnost, a Radima Fialu, který vede hospodářský výbor.

Anketa

Odvádí Babišova vláda zatím dobrou práci?

30%
70%
hlasovalo: 8765 lidí
Poslední požadavek však zřejmě narazí na nesouhlas KSČM. Zatím probíhá jednání jen mezi ČSSD a ANO. Obě strany počítají s tím, že až se dohodnou spolu, svoji dohodu předloží KSČM ke schválení. Případně k doplnění podle požadavků komunistů. Zatím však s klubem KSČM oficiálně nejednají. Podle jednoho z poslanců za KSČM, který si nepřál uvést své jméno, zatím probíhají pouze osobní neoficiální konzultace mezi předsedy ANO a KSČM. Babiš podle něj Filipa vždy seznámí s tím, o čem aktuálně se sociálními demokraty jedná. „Scházejí se osobně nebo si telefonují po každém jednání,“ konstatoval poslanec za KSČM. Vojtěch Filip mu podle něj ke každé věci sdělí postoj komunistů, který asi budoucí vládní strany mohou čekat. „S návrhem na odvolání Okamury však socani narazí. Filip včera jasně řekl, že tento požadavek bude KSČM vetovat,“ uvedl komunistický poslanec. Jeho slova potvrdil ParlamentnímListům.cz nezávisle i další z komunistických poslanců, který si rovněž nepřál zveřejnit své jméno. „KSČM vždy prosazovala princip poměrného zastoupení stran v orgánech Sněmovny. SPD má víc poslanců než ČSSD, takže mají nárok na funkce, které jejich poslanci obsadili. Jsme rozhodně proti tomu, aby funkce ve Sněmovně – a zejména ty kontrolní, jako je vedení hospodářského a bezpečnostního výboru, obsazovaly jen strany vládní koalice,“ konstatoval poslanec za KSČM. Nemalá část klubu KSČM je podle něj nakloněna spolupráci s SPD a řadu zákonů by chtěla hlasovat spolu s hlasy okamurovců. „Jde zejména o ústavní zákon o celostátním referendu,“ vysvětlil poslanec. Vedení strany i poslaneckého klubu by podle něj od velké části poslanců zřejmě čelilo rebelii, pokud by Filip připustil perzekuci poslanců za SPD. „V příštím volebním období by se to mohlo otočit proti nám. Zase by nás mohli zahnat do ohrádky jako v minulosti za dob pravicových vlád, kdy byli poslanci za KSČM ostrakizováni,“ vysvětlil jeden z dlouholetých komunistických poslanců.

Jeden ze členů vedení ČSSD, který byl jednání s ANO přítomen, pod zárukou nezveřejnění jména ParlamentnímListům.cz přiznal, že většina členů vedení v podstatě počítá s tím, že některé z těch nových požadavků budou „vyměněny“ za některý ekonomický resort. „Od počátku jsme Babišovi říkali, že jestliže jej jako trestně stíhanou osobu máme tolerovat ve funkci premiéra, tak že adekvátní cenou za to je přenechání sociální demokracii Ministerstva vnitra a Ministerstva financí. Tedy resortů, které by ČSSD zaručovaly, že ve vládě nebude jen koaliční přívažek, ale že budeme mít na politiku vlády vliv,“ přiznal člen vedení ČSSD.

Podle jednoho z oslovených sociálnědemokratických senátorů, který má přístup do předsednictva strany, by ČSSD brala i Ministerstvo pro místní rozvoj. „O MMR usiluje Jiří Zimola. Ten je brán jako zástupce komunální frakce ve straně. Starostové a lidé z krajů chtějí změnu stavebního řádu, která by konečně umožnila rozjet řadu staveb, které jsou zablokované. Jsou v tom uvízlé obrovské peníze samospráv i soukromých investorů,“ konstatoval senátor. Nedávná vládní novela z dílny Karly Šlechtové (ANO), která byla schválena těsně před volbami, podle něj ve skutečnosti nic podstatného nevyřešila. A mnoho věcí ještě více zkomplikovala a učinila prakticky nerealizovatelnými.

Podle dalšího senátora za ČSSD, který si rovněž nepřál uvést své jméno, ale který je členem výboru pro veřejnou správu, je zájem sociálních demokratů o místní rozvoj logický i proto, že na tomto ministerstvu se stanoví ostatním resortům podmínky pro rozdělování dotací z fondů EU. „MMR je národní koordinační orgán. Za ČR jedná s Bruselem o schválení všech programů, z nichž jsou vypisovány dotační tituly hrazené z fondů EU,“ vysvětlil senátor. Bez souhlasu MMR podle něj nelze žádný evropský dotační program vypsat. Takže logicky jde o extrémně vlivné místo.

„ČSSD není spokojena s tím, jak tento útvar spravovali zástupci ANO. Řada dotačních programů byla nastavena, tak aby to vyhovovalo velkým firmám. Aby co nejvíce dotací mohlo jít do těch největších firem. Mimo jiné do Agrofertu, který je již několik let největším příjemcem evropských dotací v ČR. My naopak chceme, aby peníze šly do obcí a na výstavbu infrastruktury,“ vysvětlil sociálnědemokratický senátor.

Senátoři za ČSSD však včera jednání o vládě vedení strany zkomplikovali. Před začátkem jednání svolali tiskovou konferenci, na níž oznámili, že nepodporují vstup ČSSD do vlády, v níž bude premiérem trestně stíhaný Andrej Babiš. Zároveň uvedli, že by raději zůstali v opozici. Tento názor podle informací ParlamentníchListů.cz sdílí i část poslaneckého klubu ČSSD. Nezávisle na sobě ji potvrdili 4 poslanci za ČSSD. Jeden ze senátorů k tomu však vysvětlil, že jde o postoj odrážející nabídku, v níž není žádný resort, z něhož by bylo možné posílat peníze na investice do obcí, v nichž ČSSD vládne. „Letos budou komunální volby a řada senátorů je zároveň starosty nebo radními,“ připomíná senátor.


 

reklama

autor: Martin Kunštek

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…