Sochař Róna: Zeman dělá to, co po něm lidé chtějí. Kdyby nebyl, museli by si ho vytvořit

05.12.2018 19:46

Malíř a sochař Jaroslav Róna v interview pro Český rozhlas Plus zabrousil do politiky. Spolu s Barborou Tachecí komentoval politickou situaci. A nabídl poněkud jiný náhled na českou politickou scénu, než je obvyklé. Tvrdí, že problém není v postavách, jako jsou Andrej Babiš nebo Miloš Zeman, ale ve společnosti.

Sochař Róna: Zeman dělá to, co po něm lidé chtějí. Kdyby nebyl, museli by si ho vytvořit
Foto: Repro Youtube ČRo
Popisek: Sochař a malíř Jaroslav Róna v interview na Českém rozhlasu Plus

Barbora Tachecí Rónovi připomenula jeho dřívější výroky o tom, že nečte noviny a nezajímá se o politiku, zejména ten, ve kterém pravil, že by se o vnitřní politiku začal zajímat, jen kdyby ta loď, na které plujeme, šla ke dnu. Chtěla po něm zhodnocení současného stavu. „Tak loď je už pod vodou, myslím si, že z vody trčí špičky nejvyšších stožárů, ale problém je, že dno stále klesá, takže nejsme schopní dosednout,“ tvrdí sochař a malíř. Noviny prý začal číst na internetu a začal se zajímat, jak se celá „záležitost“ vyvíjí.

Anketa

Jak jste spokojeni s vládnutím koaliční vlády hnutí ANO a ČSSD?

hlasovalo: 16691 lidí

Tachecí se ptala, jaké závěry vyvozuje. „Soudím z toho to, že figury jako prezident Zeman, premiér Babiš a někteří lídři sociální demokracie, nejsou tak samy o sobě temnými postavami, jako jsou výsledkem stavu ve společnosti. Společnost kdyby je neměla, řekl bych ta polovina, se kterou jsem tedy já nevolil, tak by si podobné figury zkrátka vytvořila. To je bohužel ten problém. Oni ani nemohou za to, co činí, oni činí to, co si veliká část obyvatelstva, zhruba polovina, přeje. A to, že si toto přeje, je pro mě zdrcující,“ zněla obsáhlá odpověď Jaroslava Róny.

Pak dal za pravdu Tachecí, která si jeho slova vysvětlila tak, že by si lidé figuru, jakou je např. Miloš Zeman, vytvořili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…