Sociální demokrat Tejc prý pojede na volební březnový sjezd strany jako outsider

25.12.2014 17:26

Sociální demokrat Jeroným Tejc pojede na volební březnový sjezd strany jako outsider. O jeho postavení v ČSSD po jeho účasti v „puči“ proti současnému předsedovi a zároveň premiérovi Bohuslavu Sobotkovi píší Hospodářské noviny. Boj o pozici statutárního místopředsedy prý podle dosavadního vývoje Tejc prohraje s dalším kolegou z povolební schůzky u Miloše Zemana - Milanem Chovancem.

Sociální demokrat Tejc prý pojede na volební březnový sjezd strany jako outsider
Foto: Petr Kupka
Popisek: Jeroným Tejc a Bohuslav Sobotka

Právník Jeroným Tejc má za sebou velmi úspěšnou kariéru uvnitř strany, patřil k její nejvýraznější tváři. Byl mimo jiné předsedou poslaneckého klubu, šéfem sněmovních výborů a také stínový ministr vnitra. HN připomínají brněnský sjezd v roce 2011, kde jako klíčový spojenec Bohuslava Sobotky značně napomohl tomu, že se dnešní premiér stal lídrem ČSSD.

Kdyby se neúčastnil spolu s kolegy Michalem Haškem a Milanem Chovancem povolební schůzky v Lánech s prezidentem Zemanem, a to za zády svého šéfa Bohuslava Sobotky, byl by vhodným kandidátem na post statutárního místopředsedy. Jenže získal nálepku „pučisty" a u Sobotky upadl v nemilost. Jeho kandidatura na prvního místopředsedu strany se podle HN s největší pravděpodobností nemůže proměnit v úspěch.

Boj o pozici statutárního místopředsedy podle dosavadního vývoje Tejc prohraje s dalším kolegou z povolebního setkání u Miloše Zemana - Milanem Chovancem. Ten se na rozdíl od dalších z party kolem Michala Haška dokázal nejen udržet v Sobotkově přízni, ale ještě vyšvihnout. Vedle křesla ministra vnitra je Chovanec podle HN nyní i v pozici „korunního prince", s nímž se počítá na předsedu ČSSD po Sobotkovi.

Tejc: Rád bych narušil zaběhnutou praxi

Tejc si údajně uvědomuje, že na sjezdu bude mít šance velmi malé. Sobotka několikrát veřejně prohlásil, že za prvního místopředsedu chce Chovance, a jeho lidé objíždějící krajské konference se úspěšně snaží získávat hlasy i pro další jména z předpokládané sestavy místopředsedů, o kterou si premiér řekne. „Nejsem naivní a nezkušený, abych nevěděl, že každému sjezdu předcházejí dohody. Sociální demokracie však naštěstí nepřevzala stanovy Věcí veřejných, kde si předseda strany mohl najmenovat své místopředsedy. Rád bych aspoň zčásti naboural zaběhnutou praxi zákulisních dohod mezi vedeními krajů - aniž bych ji kritizoval," uvedl k tomu Tejc.
 
Pomoci mu může jen nový způsob delegování účastníků sjezdu. Delegátů bude více, sjezd se tedy údajně stane daleko obtížněji řiditelným tělesem. „O místopředsedech rozhodnou delegáti v tajné volbě, nikoli preference předsedy či počet veřejně hlasovaných nominací na krajských konferencích," říká Tejc ke svým šancím.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…