Sociální politika, kontroverzní potratová pilulka i šéf krymských Tatarů nadávající na Putina. To se řešilo v ČT

12.06.2014 23:19

Chystá se změna financování sociálních služeb. Podle nového návrhu by ho měly mít na starosti kraje, nikoli stát. To ale vyvolává kritiku. Podle předsedy Národní rady zdravotně postižených budeme v podstatě jediní v Evropě, kdo se touto cestou vydal. Zaznělo to v Událostech, komentářích.

Sociální politika, kontroverzní potratová pilulka i šéf krymských Tatarů nadávající na Putina. To se řešilo v ČT
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

„Náš návrh pouze upravuje do lepší formy současný stav. Snažíme se nastavit pravidla tak, aby byla transparentní. Převod na kraje se netýká všech dotačních prostředků. Některé i nadále bude rozdělovat Ministerstvo práce a sociálních věcí,“ hájí návrh ředitel Odboru sociálních služeb MPSV David Pospíšil.

Nedokážeme se poučit

Expertka ODS na sociální problematiku Lenka Kohoutová ale namítá, že nový systém nebude předvídatelný. „Budou koeficienty, ale není jasné, z jaké částky se procenta na sociální služby budou vypočítávat. Stačilo by vydat vyhlášku, kde by byly jasně stanoveny jednotlivé ceny. Jinak je stát na změnu připraven,“ míní Kohoutová.

S tím ale zásadně nesouhlasí předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása. „My budeme unikátní zemí. Dnes je financování sociální služeb decentralizované jenom v Rakousku a Švýcarsku, a i tam se plánuje návrat k původnímu modelu. Znamená to, že v Bruntálu budou jiné služby než v západních Čechách. Nedokážeme se poučit, nerozumím tomu,“ prohlásil.

Kontroverzní potratová pilulka

Od pondělka také bude na trhu nová potratová pilulka, která může nahradit tradiční interrupci. Zastánci tvrdí, že je k ženám mnohem šetrnější. Kritici však upozorňují, že její užívání je v rozporu s platnou legislativou a zdůrazňují etický rozměr problému.

„Užívání pilulky je v rozporu s legislativou ČR. Zákon říká, že potraty musejí být prováděny ve zdravotnickém zařízení. To se v tomto případě dít nebude,“ řekla gynekoložka a spolupracovnice Hnutí pro život Xenie Preiningerová. „Nevím, proč když počet potratů klesá, musíme zavádět novou metodu. U potratové pilulky je navíc desetkrát větší riziko úmrtí ženy,“ dodala.

Tataři: Krym je náš

Ve čtvrtečních Událostech, komentářích vystoupil i šéf krymských Tatarů Mustafa Džemilev. Ten označil znovusjednocení Krymu s Ruskem za okupaci. „Jsme protivníci ruského šovinismu. My říkáme, že Krym je naše země. Byla na nás dělána genocida a hodně jsme trpěli. Rehabilitace vlastně nikdy neproběhla. Kdyby byl Sovětský svaz mezi poraženými mocnostmi, byl by souzen jako Němci v Norimberku,“ rozčiloval se ve studiu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…