Šok! Sobotka odstoupil. Vláda končí

02.05.2017 13:45

Premiér Bohuslav Sobotka se rozhodl podat demisi. Řekl to dnes na mimořádné tiskové konferenci. Důvodem jsou korunové dluhopisy a kauzy kolem ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Šok! Sobotka odstoupil. Vláda končí
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

„Před třemi lety jsme sestavili vládní koalici. Naše koalice měla za cíl dát zemi znovu do pořádku. Dali jsme si jako cíl nápravu chyb, obnovu hospodářského růstu, zvýšení životní úrovně občanů. Díky tvrdé práci se nám podařilo většinu závazků splnit. Změnili jsme stav České republiky k lepšímu. Ekonomika šlape,“ řekl úvodem obšírně Sobotka.

Vláda podle něj měla za cíl také boj s daňovými úniky. „Rozhodli jsme se zastavit daňové podvodníky. Nyní stojím před vážným problémem. Je to problém, který ohrožuje důvěru občanů ve vládu a také důvěru občanů v politiku. Tím problémem jsou veřejně přetřásaná podezření a dodnes nevysvětlené kauzy kolem ministra financí a místopředsedy vlády Andreje Babiše (ANO). Není jasné, jak přišel ke svému majetku,“ podotkl Sobotka.

Babiš má podle něj na krku několik vážných podezření týkajících se například korunovýchi dluhopisů. „Ministr financí nedokázal uspokojivě vysvětlit nic. Naopak, otazníků stále přibývá. Místo vysvětlení kolem sebe Andrej Babiš kope, uráží kolegy ve vládě. Dopis, který doručil do Poslanecké sněmovny, je pro mne hlubokým zklamáním. Neobsahuje nové skutečnosti a ministr financí tak nevyvrátil podezření. Pochybnosti přetrvávají. A jde nejenom o kauzu korunových dluhopisů, ale jde také o podezřelé obchody. Jde o původ prostředků a způsob, jakým ministr financí získal Agrofert,“ podotkl Sobotka.

Dle jeho slov je toto jednání nepřijatelné. „V sázce, jak už jsem řekl, je věrohodnost celé koaliční vlády. V sázce je také důvěra občanů v politiku. Nemůžeme honit hospodské kvůli každé koruně a nechat miliardáře, aby triky obírali státní pokladnu o miliony korun,“ řekl také Sobotka a rýpl si i do Finanční správy. „Vzniká vážný konflikt zájmů. Ten konflikt je nutno řešit. K důkladnému vyšetření kauzy korunových dluhopisů se daňová správa rozhoupala až pod tlakem vlády a parlamentu. To, že se nešetřily dříve, ja jasné pochybení ministra financí,“ dodal.

„Pokládám za nemožné a neudržitelné, aby Andrej Babiš nadále zastával post ministra financí a místopředsedy vlády,“ řekl jasně. „Pravidla musí platit pro všechny členy vlády. Chci, aby všechny pochybnosti byly nezávisle a nestranně prošetřeny. Ta situace pro mě není jednoduchá. Pokud bych navrhl odvolání ministra financí Andreje Babiše, mohl bych z něj v následujících měsících učinit mučedníka. Andrej Babiš se již několik dní na tu roli mučedníka připravuje. Tato diskuze by zcela odvedla pozornost od toho, co je podstatné. I když by odvolání ministra financí bylo nejjednodušším řešením, teď by neprospělo,“ podotkl.

„Současně ale platí, že nemohu jako předseda vlády nést odpovědnost za tuto situaci. Na postu ministra financí je člověk, jehož minulost je nevyjasněná. Proto v tuto chvíli volím jediné rozumné řešení, a to je, že vláda podá demisi,“ řekl. „Jsem připraven podat během tohoto týdne demisi k rukám prezidenta republiky. Chci, aby koaliční strany mohly jednat o následujícím řešení. Je nutné také vyřešit pozici ministra financí,“ dodal s tím, že zítra ráno se chce sejít s předsedy ostatních koaličních stran. „Věřím, že situace bude řešena ve prospěch České republiky. Nepokládám za možné, abychom tolerovali obrovský konflikt zájmů ministra financí,“ dodal. S prezidentem Milošem Zemanem však zatím situaci nekonzultoval. 

V sociální demokracii situaci konzultoval, rozhodnutí však považuje za jasné rozhodnutí předsedy vlády. „Demisí předsedy vlády končí celá vláda,“ zakončil tiskovou konferenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…