Šok, soustrast, jsem v mysli s vámi. Čeští politici komentují děsivou střelbu v hospodě

24.02.2015 20:45

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i prezident Miloš Zeman jsou šokováni dnešní střelbou v Uherském Brodě. Událost, při níž pachatel v restauraci zastřelil osm lidí a pak sebe, Sobotka označil za mimořádnou tragédii. Ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) požádal, aby osobně dohlédl na vyšetřování policie.

Šok, soustrast, jsem v mysli s vámi. Čeští politici komentují děsivou střelbu v hospodě
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Zeman na setkání s občany Trutnova

Sobotka, který je nyní na návštěvě Jižní Koreje, to napsal ČTK. Zeman, jehož reakci zveřejnil na Facebooku jeho mluvčí, vyjádřil soustrast rodinám a blízkým obětí. Podobně se vyjádřila i řada politiků. "Děsivý vražedný útok mne šokoval. V této tragické chvíli mi dovolte, abych vyjádřil hlubokou soustrast rodinám a blízkým obětí střelby. Jsem v mysli s vámi," citoval Zemana jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Obrovská tragédie

"Jsem stejně jako většina občanů šokován tragickým útokem, který se dnes odehrál v Uherském Brodě. Rád bych vyjádřil hlubokou lítost a upřímnou soustrast rodinám a příbuzným obětí, které si střelba vyžádala," uvedl ministerský předseda.

"Spojil jsem se v této věci telefonicky s ministrem vnitra Milanem Chovancem, kterého jsem požádal, aby osobně dohlédl nad vyšetřováním, které zahájila Policie ČR. Nyní je potřeba poskytnout prostor a nezbytný čas pro práci policie tak, aby se objasnily všechny okolnosti a příčiny této mimořádné tragédie," napsal Sobotka.

"Je to obrovská tragédie, na takové tragédie nejsme u nás zvyklí. Chci vyjádřit upřímnou soustrast všem pozůstalým. Je mi to moc líto," napsal ČTK v reakci vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Také vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek vyjádřil hlubokou soustrast. "Pokud se jednalo o útok šílence, nedá se, bohužel, takovým tragédiím úplně zabránit," napsal na Twitteru. Jeho stranický kolega a ministr kultury Daniel Herman věří, že budou rychle objasněny okolnosti tragédie, kterou je otřesen.

Kdo a kde spáchá obdobný lidsky nepřijatelný teror

"Nepochopitelný, hrůzný čin, nad kterým docházejí slova. Myslím na oběti a pozůstalé tragédie v Uherském Brodě," uvedl šéf ODS Petr Fiala. "Myslím na všechny osoby a rodiny postižené dnešní střelbou. O to více, že část mojí rodiny pochází právě z UB," napsal na Twitteru europoslanec za ANO Pavel Telička. Upřímnou soustrast rodinám obětí vyjádřili i státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza a předseda Senátu Milan Štěch.

"Na tomto případu se ukazuje, že v dnešní době brutálních scén v televizi a filmech, narůstajícího počtu informací o teroristických činech, jejich průběhu a závěrech, bohužel, nikdo nevíme, kdy, kdo a kde spáchá obdobný lidsky nepřijatelný teror. Věřím, že každý zodpovědný člověk přemýšlí o tom, kde jsou příčiny brutality a jak stav změnit," uvedl Štěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…