Šok, zemětřesení, ozvalo se z Francie po prvních odhadech eurovoleb. A i jinde to bylo zajímavé

26.05.2014 0:33

V neděli ve dvacet tři hodin se uzavřely volební místnosti v poslední z evropských zemí, Itálii. Již předtím se však objevovaly nejrůznější odhady výsledků z členských zemí EU, které přinesly řadu překvapení. Zatímco v ČR, kde podle novinářského průzkumu měla vyhrát TOP 09, se spekulace nepotvrdily, v jiných zemích je zaděláno na slušné vnitropolitické zemětřesení.

Šok, zemětřesení, ozvalo se z Francie po prvních odhadech eurovoleb. A i jinde to bylo zajímavé
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Anketa

Líbí se vám, jak v České republice dopadly eurovolby?

hlasovalo: 5195 lidí
Nejsledovanějším vítězem zcela jistě bude Národní fronta, vítěz evropských voleb ve Francii. Nacionalistická strana Marine LePen šla do voleb s programem kritizujícím řadu tradičních dogmat francouzské politiky a radikálním přehodnocením vztahu země  k EU. Podle zveřejněných odhadů měla získat 25 až 26 procent, a již tato čísla, ačkoliv ještě nebyly zveřejněny oficiální výsledky, vyvolala šok. Zatímco sama LePen vyzvala, aby v důsledku jednoznačně projevené voličské vůle byly vypsány předčasné volby do sněmovny, šokovaní představitelé dalších stran mluví o „zemětřesení“.

Krajní pravice podle odhadů uspěla i v dalších členských zemích, v Dánsku by měla vyhrát a úspěch by si měla připsat i ve Finsku a Švédsku, které budou v Bruselu reprezentovat vůbec poprvé. Značný nárůst popularity zaznamenali rakouští Svobodní, byť až na třetím místě. V Řecku se nacionalistický Zlatý Úsvit, který se politici již několikrát pokoušeli zakázat, umístil také na třetím místě, vítězem je levicové hnutí Syriza.

Na Slovensku vyhrála za nejnižší účasti z celé EU strana SMĚR-SD premiéra Roberta Fica s 24,1 procenty a značným odstupem od druhého Křesťansko- demokratického hnutí. V Maďarsku triumfovala vládní strana ještě výraznějším způsobem, Fidesz premiéra Viktora Orbána získal nadpoloviční většinu 51,5 procenta. Do Bruselu jej doprovodí i tři europoslanci za radikální stranu Jobbik.  

Značně různorodou společnost může do Bruselu a Štrasburku poslat Německo, kde kombinace velkého počtu europoslanců (96) a zákazu uzavíracích klauzulí dává šanci i stranám kolem jednoho procenta hlasů. Mohli by tak uspět nacionalisté z NPD, ale také například Strana ochránců zvířat. Vítězství by si s přehledem měla připsat kancléřka Angela Merkel a její CDU/CSU, Německo však bude zastupovat i Alternativa pro Německo, která svůj úspěch postavila právě na kritice současné podoby Evropské unie.

Celkově by nejsilnější frakcí v europarlamentu měla být Evropská lidová strana. Strany v ní sdružené mají získat 212 mandátů. Socialistická frakce následuje se 185 mandáty. Liberálové mají s odstupem obsadit 71 křesel a Zelení 55. Čtyřicet sedm poslanců má získat extrémní levice a žádná jiná frakce nesplňuje pravidla pro vytvoření poslaneckého klubu, proto by 40 europoslanců mělo být nezávislých. 56 křesel pak patří novým stranám, u kterých ještě není jasné, kam se zařadí.

Jean Claude Juncker, kterého vítězní lidovci navrhovali jako svého kandidáta na předsedu Evropské komise, již ujistil, že na svém jmenování bude trvat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…