Šokující obvinění kontroverzního britského komika: „Camerone, za masakr v Tunisu můžeš také ty!“

03.07.2015 17:05

Velká Británie truchlí za více než tři desítky obětí, které přinesl masakr islámského radikála Rampageho v tuniském letovisku. Ne však kontroverzní komik Russell Brand. Ten ve svém videokomentáři obvinil britskou vládu, že nese za smrt svých občanů zodpovědnost.

Šokující obvinění kontroverzního britského komika: „Camerone, za masakr v Tunisu můžeš také ty!“
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Přesně před týdnem islámský radikál Seifeddine Rezgui Rampage zastřelil v jednom přímořském letovisku v Tunisu téměř čtyřicet turistů, z nichž většina pocházela z Velké Británie. Dnes by měla v zemi proběhnout v rámci piety celostátní minuta ticha. Britská média každý den rozebírají detaily největšího masakru týkajícího se britských občanů od 7. 7. 2005, kdy po odpálení bomb tří sebevražedných atentátníků zemřelo v londýnském metru přes padesát lidí. Rodiny pozůstalých jsou stále v šoku a nemohou se z celé záležitosti vzpamatovat. Brand si však ve svém videovystoupení žádné servítky nebere.

Nemá smysl vzdávat hold zemřelým Britům nějakou minutou ticha. Vláda je pokrytecká, protože má jejich životy na svědomí. Prodává zbraně do zahraničí, organizuje vojenské intervence a bombardování v zemích třetího světa. Hrát si na truchlící považuji v tomto ohledu prostě za neupřímnou sračku,“ prohlásil Brand ve svém vystoupení publikovaném na YouTube. Podle Branda britská vláda bezostyšně pokračuje v bombardování zemí, což ukazuje, že nemá žádný zájem na řešení problémů. „Naši politici jen chtějí problém dál udržovat v běhu a vytřískat z toho co nejvíce peněz,“ zmiňuje rozčílený Brand.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Pokud chce vláda vyjádřit vůči zemřelým lidem skutečnou pietu, ať přestane dodávat britské zbraně do zemí, kde vlády porušují lidská práva. Vláda musí přestat ve jménu zbrojařských korporací podporovat vedení válek. To bude mít mnohem větší vliv než prázdné gesto, jakým je minuta ticha,“ sděluje aktivista sedící na kraji postele ve své ložnici. „Premiér David Cameron nadbíhá obchodníkům se zbraněmi a obyčejní lidé žijící na celém světě jsou mu naprosto ukradení. Problém vyřešíme jedině tak, že začneme u zdroje toho všeho. To znamená, že je nutné zastavit bombardování cizích zemí a přestat prodávat zbraně tam, kde si neváží lidských práv,“ má jasno Brand.

Reakce na Brandův počin jsou v každém případě spíše negativní. „Můžeš se dál ukájet svým aktivismem, ale oběti toho šíleného střelce do toho netahej. Minutu ticha by měl respektovat každý,“ poslala Brandovi tweet Gracie Graceová. Sarah Bowenová jeho videovystoupení rovnou označila za „odporné“ a poukazovala na to, že by měl mít úctu k mrtvým. Misty Palaceová zase vzkázala Brandovi, že mu jeho názory nikdo nebere, ale neměl by pietní akt nazývat tak vulgárním slovem. Podobného názoru byla i čtenářka Lucy Larsonová. „Naprosto neuctivý krok vůči obětem i pozůstalým.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…