Soud: Babiš mladší bude vyšetřen. Babiš starší se šklebil

26.09.2022 11:14

Pokračuje soud se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem a kandidátkou ANO do Senátu v Jihlavě Janou Nagyovou. Soudce Jan Šott pouští po týdenní pauze na lavici svědků bankéře HSBC, z banky, která farmu Čapí hnízdo financovala. Podruhé také promluví žena, která po své první výpovědi naznačila, že by toho mohla říct mnohem víc. Teď zřejmě dostane příležitost. U soudu také znovu padlo jméno Andreje Babiše mladšího, expremiérova syna. Soudce vyhověl obhajobě.

Soud: Babiš mladší bude vyšetřen. Babiš starší se šklebil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Andrej Babiš u soudu při projednávání kauzy Čapí hnízdo

Po týdenní pauze pokračuje soud se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, který je obviněn z toho, že se podílel na spáchání podvodu v kauze Čapí hnízdo, a Janou Nagyovou. Ta kandiduje za ANO do Senátu na Vysočině proti Miloši Vystrčilovi (ODS), ale u soudu je v pozici ženy, která zmíněný podvod podle státního zastupitelství provedla.

Babiš i Nagyová tvrdí, že v kauze Čapí hnízdo se ničeho nezákonného nedopustili. Farma v roce 2008 žádala o dotace z fondů EU určené pro malé a střední podniky, na kterou by však nedosáhla, kdyby byla součásti holdingu Agrofert.

Obhájci Andreje Babiše staršího po podání svědectví Andreje Babiše mladšího, který svědčil proti svému otci, požádali o vypracování znaleckého posudku na duševní zdraví Babiše juniora. A podle informací serveru Seznam Zprávy ji teď soudce Jan Šott vyhověl.

„Soudce Jan Šott také oznámil, že vyhověl návrhu obhajoby, aby se zpracoval znalecký posudek na zdraví Andreje Babiše mladšího. Podle dřívějších informací by se měl vypracovat posudek v oboru psychologie i psychiatrie. Ten by měl zjistit, v jakém zdravotním stavu syn bývalého premiéra ve skutečnosti je. Posudek by měl být vypracován do konce listopadu. Kvůli zpracování nového znaleckého posudku na zdravotní stav Andreje Babiše mladšího se budou podle soudce Jana Šotta konat další jednání v této kauze od 19. do 22. prosince. Jak obžaloba, tak obhájci s tím souhlasili. Podle Šotta by na konci prosince mohly zaznít i závěrečné řeči,“ napsal doslova server.

Důležité bude také svědectví lidí, kteří před 14 lety pracovali pro banku HSBC. Ta tehdy projekt farmy Čapí hnízdo financovala.

Před půl desátou dopoledne začal vypovídat bývalý šéf oddělení finanční správy (Treasury) v pražské HSBC Filip Koutný. V bance pracoval od roku 1997 do roku 2020.

Server Deník N upozornil na Koutného prohlášení, že o práci v této bance přišel jen tři měsíce poté, co vypovídal v neprospěch Andreje Babiše. Banka mu ukončila pracovní poměr.

Prozradil také, že po celou dobu, co v bance pracoval, slýchal, že Andrej Babiš má k farmě Čapí hnízdo vztah.

Advokát Eduard Bruna se Koutného zeptal, v jakém časovém období byl tehdy Agrofert propojený s farmou Čapí hnízdo. „Mluvíme tu o době trvání toho úvěrového vztahu,“ odpověděl. Farma vznikla v roce 2008, výstavba areálu v Olbramovicích probíhala následující dva roky.

Server Novinky.cz napsal, že během výpovědi Koutného soudce Šott napomínal Babiše. Ten totiž zvýšil hlas při hovoru se svými advokáty při výpovědi svědka Koutného. „Nezasahujte do výpovědi pana svědka svými komentáři,“ zaznělo od soudce.

Babiš prý také během výpovědi Koutného několikrát kroutil hlavou a tu a tam se neradostně ušklíbl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…