Soud podržel Bakalu. Odmítl nájemníkům v bytech OKD přiznat náhradu škody

29.04.2019 22:25

Slovenský finančník a držitel medaile Za zásluhy Pavol Krúpa prohrál spor v kauze prodeje někdejších bytů OKD. Podle informací serveru Hlídací pes Ostravský okresní soud v polovině dubna zamítl jeho žalobu podanou jménem společnosti ARC equity services na firmy Residomo a RPG Industries, v níž se domáhal náhrady škody v případě jednoho konkrétního bytu a jeho majitelky. V kauze OKD figurují i podnikatel Zdeněk Bakala a jeho kyperská investiční společnosti RPG Industries.

Soud podržel Bakalu. Odmítl nájemníkům v bytech OKD přiznat náhradu škody
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Pavol Krúpa v pořadu Horké téma

Anketa

Radní ČRo Vítězslav Jandák řekl, že Jiřímu Černému jednu ,,flákne", až ho potká. Vadí vám to?

7%
93%
hlasovalo: 11161 lidí

„Soud zamítl žádost o náhradu škody, která měla podle žalobce vzniknout nájemníkům tím, že před prodejem bytového fondu z někdejšího majetku těžební společnosti OKD nedostali možnost odkoupit byty nejprve původní nájemníci bytů,“ uvedl server Hlídací pes, podle kterého to plyne z rozhodnutí samosoudkyně Okresního soudu v Ostravě Pavlíny Vrkočové ze 16. dubna.

Společnost Residomo je současným majitelem někdejších bytů OKD a společnost RPG Industries Limited je právní nástupkyní společnosti Karbon Invest, která OKD v roce 2004 získala. Žalobu na ně podala Arca v srpnu 2016. V konkrétním sporu šlo podle serveru o jeden byt a náhradu škody (včetně nemajetkové újmy) v celkové výši přesahující milion korun.

Krúpova ARC equity nebyla přímo nájemcem bytu, převzala však pohledávku nájemkyň jednoho z ostravských bytů s tím, že v případě úspěchu žaloby jí zaplatí polovinu z vymožené částky.

Zatím podle serveru není jasné, zda se společnost proti verdiktu odvolala. Soudkyně v odůvodnění argumentuje mimo jiné tím, že nárok na koupi bytu za zvýhodněnou cenu měl podle smlouvy vzniknout pouze v případě, že se budou prodávat jednotlivé bytové jednotky. To se ale nestalo. Prodej RPG Byty společnosti Round Hill Capital v roce 2015 byl prodejem celých společností, v jejichž portfoliu byly celé bytové domy.

Přes 43 000 bývalých hornických bytů koupila od státu v roce 2004 spolu se šestačtyřicetiprocentním podílem v těžební společnosti OKD skupina Karbon Invest podnikatelů Koláčka a Petra Otavy, přičemž o dva měsíce později svůj celý podíl v OKD, téměř 96 procent, prodala kyperské investiční společnosti RPG Industries vedené podnikatelem Zdeňkem Bakalou. Byty pak vlastnila dceřiná společnost RPG Byty.

Podle privatizační smlouvy měli mít nájemníci v případě prodeje bytů předkupní právo a měli mít možnost koupit je za netržní ceny. Firma jednotlivé byty neprodávala, v roce 2015 ale celou společnost koupili noví majitelé a později ji přejmenovali na Residomo. Za nové majitele vystupuje mezinárodní společnost Round Hill Capital, která sídlí v Londýně. Podle kritiků tímto prodejem Bakala porušil privatizační smlouvu.

Pavol Krúpa, respektive firmy, v nichž působil, podal na Zdeňka Bakalu v souvislosti s krachem těžební společnosti OKD několik dalších žalob. I tyto Krúpovy aktivity jsou považovány za jeden z důvodů, proč slovenský miliardář vloni získal z rukou prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy.

Žalobu na Krúpu podal naopak i Bakala a u soudů v USA jej žaluje za vydírání.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…