Soud přikázal Hradu: Řekněte té paní aktivistce, kolik berou Ovčáček, Mynář a další

29.05.2020 9:30

Nejvyšší správní soud (NSS) otevřel žadatelce Kristýně Bašné cestu k informacím o platech a odměnách vedoucích pracovníků Kanceláře prezidenta republiky. Chce je zveřejnit na webu platyuredniku.cz. Podle rozhodnutí NSS jde o téměř "modelovou či učebnicovou situaci", kdy by mělo převážit právo na poskytnutí informací nad ochranou soukromí.

Soud přikázal Hradu: Řekněte té paní aktivistce, kolik berou Ovčáček, Mynář a další
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Ovčáček v družném rozhovoru

„Pro nás je rozsudek velký úspěch a doufáme, že přinese větší jednoznačnost ohledně poskytování informací podle zákona o svobodném přístupu k informacím, týkajících se platů nejvyšších státních úředníků,“ napsala ČTK Bašná.

Žádost o informace je z února 2018, Bašná chtěla údaje o příjmech vedoucího prezidentské kanceláře, ředitelů sekcí a odborů. Hrad jí nevyhověl, neuspěla ani s žalobou k Městskému soudu v Praze, který odkázal na verdikt Ústavního soudu z roku 2017.

Ústavní soud tehdy v nálezu zpravodaje Jana Musila uvedl, že právo na informace o příjmech lidí placených z veřejných zdrojů není absolutní. Je prý nutné vždy zjišťovat, v čem konkrétně spočívá veřejný zájem a zda žadatel není kverulant, dbát také na soukromí úředníků a chránit zejména ty, kteří nejsou na vysokých pozicích. Nárok na informace o příjmech vedoucích pracovníků hradu je však podle NSS relevantní i po nálezu Ústavního soudu.

„Ústavní soud chtěl pomyslná 'vrátka' přístupu k informacím o příjemcích veřejných prostředků přivřít (tedy vymezil se proti fakticky automatickému poskytování takových informací), v žádném případě je však nechtěl zavřít úplně,“ uvedl nyní NSS v rozhodnutí, na které upozornil server Česká justice.

Městský soud podle NSS také chyboval, když tvrdil, že žadatelka o informace neplní funkci takzvaného společenského hlídacího psa, protože plánuje pouze zveřejnění informací na webu. NSS zdůraznil, že web funguje dlouhodobě, má široký záběr, data jsou zpracována systematicky a umožňují srovnání v čase.

„Takovýto způsob zveřejňování poskytnutých informací, který v sobě zahrnuje taktéž jejich dílčí zpracování a efektivní prezentaci, je svého druhu ukázkovým případem plnění funkce tzv. 'společenského hlídacího psa‘,“ rozhodl NSS.

„Z rozsudku jasně vyplývá, že lidé mají právo vědět, jak jsou odměňováni nejvyšší státní úředníci, kteří jsou placeni z veřejných peněz, mají zásadní vliv na fungovaní státní správy a měli by být garanty její nezávislosti,“ uvedla Bašná.

Web neuvádí jména úředníků, pouze označení pozic. U Kanceláře prezidenta republiky jsou poslední údaje z roku 2014. Žádostí o informace z roku 2018 se po zásahu NSS musí znovu zabývat pražský městský soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…