Soud projedná případ údajného únosu disidenta příslušníky StB

22.10.2012 6:27

Pražský městský soud dnes projedná odvolání v případu údajného únosu disidenta Petra Placáka, ze kterého jsou podezřelí tři bývalí příslušníci StB. Obvodní soud pro Prahu 7 dvěma z nich uložil v květnu nepodmíněné tresty, jednomu podmíněný. Muži však jakoukoli vinu odmítají.

Soud projedná případ údajného únosu disidenta příslušníky StB
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Antonína Prchala a Ladislava Irovského, kteří údajně Placáka bili, soud nepravomocně poslal na 1,5 roku a na rok do vězení. Petru Vrbickému, který jim dělal řidiče, uložil dvouletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu tří let. Muži Placáka podle obžaloby unesli, když v červnu 1989 protestoval proti kácení stromů v pražské Stromovce.

Prý dostal několik ran do břicha i kopanců do hlavy

Protestu se účastnilo asi 30 demonstrantů včetně tehdy pětadvacetiletého Placáka. Na místě už na něho podle obžaloby číhali čtyři příslušníci StB, odvedli ho do auta a odvezli desítky kilometrů daleko do lesů poblíž Křivoklátu na Rakovnicku. Tam mu poručili vystoupit.

Placák již dříve u soudu popsal, že tři z nich jej začali mlátit. Prý dostal několik ran do břicha i kopanců do hlavy. Následně mu muži podle něho vzali doklady a nechali ho v lese. Prchal zbil Placáka podle obvodního soudu také další den, když si přišel na služebnu pro zabavené věci. Poslední z údajných útočníků René Springer asi před dvěma lety zemřel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…