Soud pustil z vazby pět lidí obviněných z podvodů za 2,3 miliardy korun

21.06.2014 13:21

Soud pustil z vazby pět lidí, kteří jsou obviněni z daňových úniků při obchodování s pohonnými hmotami za 2,3 miliardy korun. Jak informují Lidové noviny, dalších osm obviněných ve vazbě zůstává. O propuštění žádal i vlivný íránský obchodník s ropou Shahram Abdullah Zadeh, který je údajnou hlavou organizované zločinecké skupiny. Soud ale jeho žádost zamítl.

Soud pustil z vazby pět lidí obviněných z podvodů za 2,3 miliardy korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Bylo propuštěno pět osob, především z nižších pozic, kde byly shledány podmínky k nahrazení důvodů vazby některými ze zajišťovacích institutů. Organizátoři ve vazbě zůstávají," uvedl pro Lidové noviny dozorující státní zástupce Aleš Sosík. Dodal, že minimálně část propuštěných spolupracovala.

Daňové úniky vznikly od března 2012 do června 2013 při dovozu 409 milionů litrů pohonných hmot z Německa a Slovinska. Patnáct obviněných k tomuto účelu podle policie využívalo řetězec nejméně 66 obchodních společností, kam byli do vedoucích pozic instalováni takzvaní bílí koně.

Policisté při březnové razii zadrželi všech 15 lidí, do vazby putovalo 13 z nich. Policie provedla 16 domovních prohlídek a devět prohlídek jiných prostor, mimo jiné v Rakousku. Na akci se podílelo 140 kriminalistů. Podezřelí z této kauzy byli kromě krácení daní obviněni také z účasti na organizované zločinecké skupině. Hrozí jim devět až 13 let vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…