Soud s Adamsem: Odchytili jsme Bartáka před toaletami, vypověděl svědek

03.09.2013 14:42

Výslechy svědků pokračovalo dnešní den před soudem v Brně projednávání kauzy Tatra, ve které je obžalován bývalý ředitel Tatry Ronald Adams.

Soud s Adamsem: Odchytili jsme Bartáka před toaletami, vypověděl svědek
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

Jako první před soudkyni Šárku Dufkovou předstoupil bývalý náčelník generálního štábu Pavel Štefka. Ten po odchodu z armády, poté, co nevyšlo jeho angažmá českého velvyslance ve střední Asii, nastoupil právě do Tatry.

Štefka ve své výpovědi popřel, na rozdíl od tvrzení řady předchozích svědků, že by se klíčový svědek obžaloby, tehdejší 1. náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové Martin Barták, toho inkriminovaného dne na výstavě zbrojní techniky IDET 2009 vůbec objevil. Tvrdil soudu, že návštěva Bartáka v expozici není uvedena ani v zápisech firmy o průběhu IDETu 2009. Během své výpovědi Štefka opakovně vyhledával oční kontakt s obhájci obžalovaného Adamse. Podle názoru přítomných novinářů působil Štefka na soudkyni silným dojmem. Pod tlakem státního zástupce i otázek soudkyně ovšem nakonec Štefka připustil, že nemůže vyloučit, že se tam Barták přece jen mohl objevit. „Pro Tatru bylo výhodné být s ministerstvem za dobře,“ uvedl Štefka. O případech korupce Tatry vůči státním složkám v Panamě a Indii, o kterých i v České republice rozsáhle informovala média, prý Štefka nic neví.



Nutno ovšem říci, že Štefka mohl ve své výpovědi před brněnským soudem projevit vzácnou poruchu paměti. Už další svědek, a to bývalý obchodní a marketingový ředitel Tatry Jiří Polman, kterého policie v přípravném řízení ani nevyslechla, totiž Štefkovu výpověď znevěrohodnil tím, že detailně popsal setkání Bartáka s Adamsem i průběh jeho návštěvy expozice Tatry. „Spolu se Štefkou jsme Bartáka, který se po příchodu do pavilonu vyhnul naší expozici obloukem, odchytili před toaletami a přivedli ho k nám na stánek,“ uvedl soudu Polman. Odmítl i to, že by, jak tvrdil Štefka, pak po skončení veletrhu IDET vypracoval pro marketing Tatry nějakou závěrečnou zprávu.

Sám Štefka ovšem přiznal, že se svědkem Bartákem nemá nejlepší vztahy, což mohlo způsobit jeho „ztrátu“ paměti. „Je to nesmysl,“ řekl Štefka při úprku ze soudní síně před novináři na otázku, zda se podle něj jedná v tomto případě o pokus o úplatek.

Soudkyně Dufková odročila další líčení na 1. 10. kdy se očekává výslech obžalovaného Adamse a možná dojde i na závěrečné řeči. Do té doby čeká soudkyni nelehký úkol - vyrovnat se ze zcela protichůdnými výpověďmi dnešních svědků. Ty totiž neprospívají ani obžalobě, ani obhajobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…