Soud s Davidem Rathem začne v srpnu

27.06.2013 9:55

Po roční vazbě půjde poslanec a bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath konečně k soudu. Jednání má začít v srpnu. Čeká se, že ke svědectví bude povoláno 78 osob.

Soud s Davidem Rathem začne v srpnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Krajský soud v Praze čeká v létě jeden z největších a nejostřeji sledovaných případů. Před tamním senátem po roce ve vazbě stane poslanec David Rath. Soudce Krajského soudu v Praze Robert Pacovský skončil čtení obsáhlého spisu bývalého hejtmana obžalovaného pro podezření z korupce. Termín hlavního líčení nařídil na 7. srpna a skončit by mělo na konci října.

"Jednání je zatím naplánované do 25. 10. 2013, což se může v závislosti na průběhu řízení změnit," uvedla mluvčí soudu Zuzana Steinerová. Krajský soud předvolává celkem 78 svědků. Senát bude pětičlenný, neboť jsou ustanoveni také dva náhradní přísedící.

Státní zástupce Petr Jirát podal obžalobu na bývalého středočeského hejtmana a deset jeho spoluobviněných počátkem dubna. Viní je z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů. Spis je rozdělený do více než 100 svazků, obžaloba čítá 88 stran.

Jak upřesňuje server iDnes.cz, Rath, Pancová a Kott jsou považováni za hlavní aktéry údajné korupční kauzy týkající se výběrových řízení ve Středočeském kraji. Policie a státní zástupce je viní z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů, za což jim hrozí až dvanáctileté vězení. Spolu s trojicí čelí podezření dalších osm lidí, ti jsou však již stíháni na svobodě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…