Soud s Nečasovou pokračuje výslechem zpravodajců

15.01.2015 6:28

Před Obvodním soudem pro Prahu 1 dnes pokračuje projednání kauzy někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové. Je obžalovaná ze zneužití Vojenského zpravodajství. V plánu je výslech pěti pracovníků tajné služby se skrytou totožností. Veřejnost bude z jednání vyloučena.

Soud s Nečasovou pokračuje výslechem zpravodajců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Židle u soudu

Kromě Nečasové jsou obžalovaní dva exšéfové VZ Milan Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek. Čtveřice vypovídala od pondělí do středy, vinu shodně odmítli. Hrozí jim až pětileté vězení.

Zpravodajci podle informací ČTK nevstoupí do jednací síně, ale budou mluvit přes mikrofon z jiné místnosti v budově soudu. Důvodem je jejich skytá totožnost a měli by hlavně hovořit o utajených informacích a práci rozvědky. Soudkyně také předeslala, že z jednání vyloučí veřejnost, stejně jako tomu bylo od pondělí, kdy se konaly výslechy obžalovaných.

Státní zástupce v obžalobě tvrdí, že v roce 2012 zneužila Nagyová rozvědku ke sledování manželky tehdejšího premiéra Petra Nečase Radky. Případ vedl k pádu vlády, Nečas se později s Nagyovou oženil. Nagyová podle státního zástupce pak ještě na jaře 2013 nechala sledovat některé pracovníky Úřadu vlády.

Důstojníci tvrdí, že nikdo rozvědku nezneužil

Obžalovaní vinu odmítají. Vojenští důstojníci tvrdí, že nikdo rozvědku nezneužil a nebyl porušen zákon. Zadání prý mířilo z "nejvyšších míst" a akce byla tzv. kontrasledováním.

Páleník také již dříve uvedl, že Nečas údajně o sledování věděl. Radka Nečasová by měla být stejně jako její exmanžel v budoucnu vyslechnuti soudem jako svědci.


 

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …