Soud ve Zlíně začne projednávat ostravskou větev metanolové kauzy

29.09.2014 6:36

Krajský soud ve Zlíně dnes začne projednávat ostravskou větev metanolové kauzy. Jde o sedm obžalovaných, tři z nich jsou stíháni pro obecné ohrožení se sazbou 12 až 20 let i výjimečný trest včetně doživotí. Soud nařídil deset hlavních líčení, poslední na 3. listopadu. Kvůli jedovatému alkoholu zemřelo pět desítek lidí.

Soud ve Zlíně začne projednávat ostravskou větev metanolové kauzy
Foto: hns
Popisek: Metylalkohol, ilustrační koláž

Podle předsedy senátu Radomíra Koudely bude na prvních hlavních líčeních přednesena obžaloba a budou vyslechnuti obžalovaní. Následovat budou výslechy znalců a svědků, mezi nimiž jsou navrženi i dva muži již odsouzení v hlavní, takzvané zlínské větvi kauzy. Jsou to hlavní distributor Jiří Vacula a další prodejce alkoholu Martin Jirout, jehož trest však není pravomocný.

Státní zástupce podal v lednu obžalobu na 31 lidí. Případy 14 z nich zlínský krajský soud delegoval na okresní soudy po celé zemi. Ostravskou větev vyloučil k vrchnímu soudu, aby rozhodl, že k jejich projednání je příslušný jiný krajský soud, nabízel se ostravský. Vrchní soud ale rozhodl, že se věc bude projednávat ve Zlíně, byť s tím nesouhlasili ani někteří obžalovaní.

Zemřelo 38 lidí

Metanolová aféra začala 3. září 2012. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012. Hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Krajský soud ve Zlíně v květnu vynesl rozsudky nad deseti obžalovanými. Nejtěžší, doživotní tresty, dostali dva údajní míchači otrávené směsi, Tomáš Křepela ze Zlína a Slovák Rudolf Fian. Mnohaleté tresty soud za obecné ohrožení uložil i ostatním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…