Soud vyhověl Rampulovi. Vyhazov od Pospíšila neplatí

17.02.2012 21:52

AKTUALIZOVÁNO Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Ten odvolal šéfa vrchního státního zastupitelství Vlastimila Rampulu. Nyní se Rampula může zase vrátit do funkce.

Soud vyhověl Rampulovi. Vyhazov od Pospíšila neplatí
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

"Rozhodnutí nabude právní moci teprve ve chvíli, kdy písemné vyrozumění obdrží oba účastníci. Kromě toho bylo také zrušeno rozhodnutí o zamítnutí rozkladu," uvedla mluvčí soudu Martina Lhotáková.

Ministerstvo spravedlnosti může proti rozhodnutí pražského městského soudu podat tzv. kasační stížnost, nemá to ale odkladný účinek na verdikt.

Vlastimil Rampula se tak může vrátit do své funkce. Dočasným vedením Vrchního státního zastupitelství byl pověřen Stanislav Mečl, který tak bude muset místo Rampulovi přenechat.

"Je to velmi pozitivní informace, protože bylo vyhověno mé správní žalobě. Tímto rozhodnutím se opět obnovuje moje funkce vrchního státního zástupce v Praze," řekl České televizi Rampula.

Jiří Pospíšil Rampulu odvolal loni v červenci na návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Podle něj totiž pochybil, když vydal své podřízené „řádně neodůvodněný“ pokyn, aby se neodvolala v kauze IPB. Dále podle ministra údajně nereagoval na chybná rozhodnutí podřízených státních zástupců. Rampula se proti tomu odvolal.

Správní žalobu Rampuly pak pražský městský soud obdržel v říjnu. "Žalobce totiž v žalobě zejména odmítá tvrzení o tom, že by skutečně ve své řídící práci pochybil, neboť činnost speciálního odboru byla opakovaně velmi pozitivně hodnocena ze strany nadřízeného orgánu, a to Nejvyššího státního zastupitelství," uvedla již dříve Lhotáková.

Nečas vzal podle Jakuba Stadlera z tiskové služby úřadu vlády rozsudek soudu na vědomí. Další postup je podle něj plně v Pospíšilově kompetenci. "Předseda vlády také konstatuje, že je již rok trvající krizí na Vrchním státním zastupitelství v Praze vážně znepokojen," uvedl Stadler.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…