Soud žádá nahrávky z jednání vlády o OKD. O žádosti rozhodují Sobotkovi lidé. Jak to asi dopadne?

14.10.2017 7:27

V tomto týdnu pokračovalo soudní jednání v kauze OKD. Soud požádal o nahrávky z jednání vlády, na kterém se jednalo o prodeji menšinového státního podílu OKD. Má to ale háček. O vydání nahrávky rozhoduje Úřad vlády, který dnes podléhá premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), tomu samému Sobotkovi, který o privatizaci OKD z toku 2004 rozhodoval jako ministr financí.

Soud žádá nahrávky z jednání vlády o OKD. O žádosti rozhodují Sobotkovi lidé. Jak to asi dopadne?
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Důl Paskov

Kauza OKD běží dál. Sobotní Lidové noviny informují o tom, že soud, který se privatizací menšinového podílu státu zabývá, si vyžádal zvukový záznam z jednání vlády, na kterém bylo o privatizaci rozhodnuto. Není však jisté, že tento záznam z Úřadu vlády dostane.

„Vtip je v tom, že o vydání nahrávek rozhoduje Úřad vlády, který podléhá premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. Jenže právě Sobotka coby někdejší ministr financí za prodej minoritního balíku akcií státu odpovídal. Byl rovněž klíčovým předkladatelem materiálů na vládu. V kauze jako svědek před soudem počátkem září vypovídal. Na většinu detailů si po 13 letech nevzpomněl,“ napsal deník.

Když o nahrávky z jednání vlády v minulosti požádali novináři na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, se zlou se potázali. Z Úřadu vlády jim bylo řečeno, že zvukové záznamy slouží jen pro interní potřebu vlády a nejsou určeny k tomu, aby se s nimi seznamovala veřejnost. Otázkou ovšem je, zda Úřad vlády řekne totéž také soudu.

Deník také dodává, že páteční jednání přineslo jedno překvapení. Generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka odmítl vypovídat s tím, že nechce riskovat vlastní trestní stíhání. Mezi lety 2003 až 2005 byl předsedou výkonného výboru Fondu národního majetku. V kauze OKD jsou stíháni znalec Rudolf Doucha a dva někdejší manažeři Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek, kteří měli privatizaci na starosti. Juchelka tak mohl do celého případu vnést trochu světla. Jenže to neudělal.

„Protože mi není známo, o co se opírá obžaloba mých dvou bývalých kolegů Pavla Kuty a inženýra Škurka, využívám svého práva nevypovídat z důvodu, abych nepřivodil trestní stíhání sobě nebo svým blízkým,“ prohlásil Juchelka.

Není bez zajímavosti, že mezi lety 1999 až 2005 byl Juchelka členem dozorčí rady Komerční banky. Banka se v klíčovém roce také k privatizaci OKD vyjadřovala, ačkoli neměla statut znaleckého ústavu.

Do případu možná vnese světlo ještě bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban z ČSSD. Soudní verdikt v kauze privatizace OKD by pak mohl padnout v lednu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…