Soud zjistil menší chyby v eurovolbách. Výsledky však neovlivnily

19.06.2014 15:27

Nejvyšší správní soud (NSS) zjistil v Praze 9 a Lysovicích na Vyškovsku chyby komisí při sčítání hlasů ve volbách do Evropského parlamentu. Nemohly ale ovlivnit zvolení konkrétních kandidátů, proto obě podané stížnosti zamítl. Další dvě stížnosti odmítl, jednu vyřešil přípisem, šlo o zcela nejasné podání. Zbývá rozhodnout o pěti podnětech včetně stížností Strany zelených a České pirátské strany. Výsledky dnešního zasedání volebního senátu soud zveřejnil na svém webu.

Soud zjistil menší chyby v eurovolbách. Výsledky však neovlivnily
Foto: hns
Popisek: Eurovolby, ilustrační koláž

První nezákonnost spočívala v nezapočítání několika preferenčních hlasů v jednom z okrsků v Praze 9. V Lysovicích na Vyškovsku zase komise šest hlasů určených Straně svobodných občanů přičetla jiné straně. 

"V případě obou pochybení se ovšem nejednalo o pochybení takové intenzity, respektive rozsahu, aby mohlo ovlivnit výsledek voleb," uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová. Právě znatelný dopad zjištěné nezákonnosti na konkrétní kandidáty je podle starších verdiktů podmínkou pro případný zásah soudu. 

NSS po volbách dostal 16 stížností, většinu jich postupně odmítá, protože se míjí s pravomocí soudu ve volebních záležitostech. Nejsledovanější jsou stížnosti zelených a pirátů. Obě strany kritizují pětiprocentní hranici pro vstup do europarlamentu. Žádají volební senát o to, aby takzvanou uzavírací klauzuli, pro kterou prý není v eurovolbách žádný racionální důvod, nechal posoudit Ústavním soudem. 

Na rozhodnutí o všech stížnostech má NSS dvacetidenní lhůtu, která uplyne 26. června. Volební senát dnes poprvé zasedl s novým předsedou Janem Passerem. Dlouholetý předseda Vojtěch Šimíček se stal minulý týden ústavním soudcem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…