Soud zprostil plukovníka Vogela viny, byl podezřelý z krytí dealera

11.12.2014 16:23

Pražský městský soud dnes osvobodil vrchního radu Národní protidrogové centrály Miroslava Vogela. Obžaloba ho vinila z toho, že kryl trestnou činnost svého informátora, který ve velkém prodával pervitin. Verdikt zatím není pravomocný. Vogel od počátku trvá na tom, že si vůči informátorovi počínal v souladu se zákony i se závazným pokynem policejního prezidenta. Žalobce pro vysoce postaveného policistu žádal tříletou podmínku a stejně dlouhý zákaz činnosti.

Soud zprostil plukovníka Vogela viny, byl podezřelý z krytí dealera
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Vogelovi hrozilo až deset let vězení. Generální inspekce bezpečnostních sborů ho obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby, vydírání, nadržování a ohrožení utajované informace. Státní zástupce pro něj nakonec požadoval tříletý zákaz činnosti u bezpečnostních sborů a tříletý podmíněný trest odnětí svobody.

Obžaloba uvádí, že plukovník Vogel páchal trestnou činnost v letech 2010 až 2012 v souvislosti s Petrem Ryžákem, kterého letos liberecký krajský soud nepravomocně poslal na 15 let za mříže kvůli výrobě a prodeji drog. Ryžák tvrdí, že pervitin prodával na pokyn Vogela, aby snadněji pronikl do drogového podsvětí.

Policista údajně dealerovi vyhrožoval

Policista prý věděl o tom, že informátor obchoduje s drogami, a nepodnikl žádné kroky k tomu, aby jeho trestnou činnost prověřil a objasnil. Ryžákovi, který v kauze vystupuje jako poškozený a zároveň jako svědek, údajně při zahájení jejich spolupráce vyhrožoval, aby nedonášel generální inspekci. Také mu prý vyzrazoval informace z policejního šetření.

Vogel zůstal navzdory trestnímu řízení ve službě. V současné době vede jeden z odborů protidrogové centrály, u které pracuje přes 20 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…