Soudce prý manipuloval proces s Opencard. Janečkův fond na něj podává trestní oznámení

11.02.2020 20:21

Nadační fond boje proti korupci se rozhodl podat trestní oznámení na soudce Městského soudu v Praze Alexandra Sotoláře, neboť má k dispozici nahrávku, ze které lze dovodit, že soudce manipuloval s protokoly ve známé kauze Opencard. Bývalý spolupracovník dnešního premiéra Andreje Babiše (ANO), který dnes patří k největším kritikům předsedy vlády, uvedl k případu podrobnosti.

Soudce prý manipuloval proces s Opencard. Janečkův fond na něj podává trestní oznámení
Foto: Archiv OZ
Popisek: Právník a bojovník s korupcí Ondřej Závodský

„Nadační fond proti korupci obdržel audionahrávky prokazující manipulace s protokoly z hlavního líčení v případu Opencard. Vzhledem k závažnosti kauzy jsme podali trestní oznámení na soudce MS v Praze Alexandra Sotoláře,“ uvedl NFPK, založený kdysi miliardářem Karlem Janečkem, na sociální síti Facebook.

Právník fondu Ondřej Závodský, bývalý spolupracovník Andreje Babiše z doby, kdy byl ministrem financí a měl na starosti regulaci hazardu, k případu řekl více.

Nadační fond proti korupci se rozhodl podat trestní oznámení na padělatele protokolu z hlavního líčení v kauze tzv. Opencard. Osobně považuji justici v naší zemi za poměrně dobře fungující organismus, který navíc je prakticky prostý větších korupčních kauz. V minulosti jsme se sice setkali s několika soudci, kteří vzali nějaké prostředky a snažili se pomoci několika obžalovaným nebo obviněným, ale nyní jsme narazili na poměrně závažný případ, kdy v rámci řízení před Městským soudem v Praze, v rámci kterého byli stíháni mimo jiné dva bývalí primátoři Prahy v kauze tzv. Opencard, došlo k padělání protokolu z hlavního líčení. V rámci těchto protokolů byly vloženy ať už obžalovaným, nebo konkrétním svědkům formulace, které nebyly vyřčeny,“ poznamenal Závodský.

Soudci Sotolářovi klade Závodský za vinu, že takto pozměněných citací následně využil v odsuzujících rozsudcích.  

Jako příklad uvedl větu experimentátora z řad TOP 09 Tomáše Hudečka, který u soudu řekl, že se neseznámil s expertizami k Opencard, protože věřil svým podřízeným, ale v protokolu je uvedena lživá citace, že se s nimi seznámil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…