Soudci i žalobci se ohradili proti výrokům Vondráčka k Babišovi

01.12.2017 17:02

Soudcovská unie se ohradila proti výrokům předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) ohledně hlasování o vydání Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání. V prohlášení zveřejněném na svém webu poukázala na to, že třetí nejvyšší ústavní činitel zpochybňuje demokratický právní stát. Stanovisko soudců následně podpořila i Unie státních zástupců.

Soudci i žalobci se ohradili proti výrokům Vondráčka k Babišovi
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Radek Vondráček (ANO)

Vondráček uvedl v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce, že hlasování poslanců o vydání Babiše bude „úplně trošku jiné rozhodování, protože tam budeme rozhodovat, co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka, který bude premiérem a bude sestavovat vládu“. Ve čtvrtečním rozhovoru pro DVTV pak ještě řekl: „Musíme si zkrátka ještě počkat, až nám uzraje ta situace do té míry, že budeme mít jasně pracující, nezávislou policii a jasně pracující, nezávislé státní zastupitelství.“

Soudcovskou unii, která zastupuje přes polovinu českých soudců a vzhledem k neexistenci samosprávné Nejvyšší rady soudnictví reprezentuje justici navenek, Vondráčkovy výroky pobouřily. Podle stavovské organizace politik relativizuje nejen nezávislost policie a soustavy státního zastupitelství, ale v důsledku také soudů. „Jako třetí nejvyšší ústavní činitel ČR tak zpochybňuje, že Česká republika je demokratickým právním státem založeným na respektu k lidským právům včetně práva na rovnost občanů před zákonem,“ napsali soudci.

Totéž si myslí i státní zástupci. „Unie státních zástupců se plně ztotožňuje s prohlášením Soudcovské unie. Státní zastupitelství prokázalo a prokazuje, že pracuje řádně, nestranně a nepodléhá žádným vnějším tlakům,“ sdělil ČTK mluvčí unie žalobců Ondřej Šťastný. Doplnil, že státní zástupci zareagovali především právě na Vondráčkovo vystoupení v DVTV. Politik v rozhovoru argumentoval také tím, že stíhání premiéra by bylo zátěží pro dané trestní řízení – „i pro ty policisty a státní zástupce, protože určitě to není jednoduché, šetřit premiéra,“ podotkl.

Vondráčkovy výroky vyvolaly v předchozích dnech kritiku oponentů zejména z pravicových stran, kteří také poukazovali na to, že ANO je samo pro omezení imunity zákonodárců. Předseda Sněmovny později upřesnil, že důvody pro stíhání Babiše by podle něj měly být s ohledem na Babišovu budoucí vládní pozici důsledně a pečlivě prověřeny. Odmítl interpretaci, že se postavil proti stíhání Babiše proto, že se předseda ANO má stát premiérem.

Kriminalisté viní Babiše a dalšího poslance za ANO Jaroslava Faltýnka z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU, a to v souvislosti s padesátimilionovou dotací na farmu Čapí hnízdo. Sněmovna už je jednou vydala, protože však v říjnových volbách obhájili mandát a opět nabyli imunitu, musí obměnění poslanci hlasovat znovu. Druhou policejní žádostí o vydání se momentálně zabývá mandátový a imunitní výbor. Babiš i Faltýnek vinu odmítají a hovoří o politické motivaci stíhání.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…