Sověti na nás v roce 1968 udělali bububu, ale USA v té době házely napalm. ČT pozvala na obhajobu Marty Semelové doktora Skálu a stálo to za to

06.01.2016 22:52

Pražské komunistce Martě Semelové pomohla svoboda slova. Od soudu díky ní odešla bez trestu. Je to správné? Neměla by svoboda slova mít nějaké hranice? Ve středečních Událostech, komentářích České televize o tom debatovali komunistický historik Josef Skála a publicista Luděk Navara. Skála hovořil o americkém napalmu padajícím na Vietnam a o masakru na Blízkém východě. Navara naproti tomu vzpomněl Adama B. Bartoše.

Sověti na nás v roce 1968 udělali bububu, ale USA v té době házely napalm. ČT pozvala na obhajobu Marty Semelové doktora Skálu a stálo to za to
Foto: Martin Kovář
Popisek: KSČM oslavovala svátek práce v bývalém Parku kultury a oddechu Julia Fučíka

Komunistická politička Marta Semelová odešla od soudu bez trestu. Stanula před ním za své výroky o Miladě Horákové a také kvůli sovětské okupaci z roku 1968, kterou označila za pomoc. Soud však konstatoval, že máme v České republice svobodu slova a i Semelová může jako komunistická politička vyjevovat své názory.

Semelová a Bartoš

Skála hned na úvod uznal, že i v komunistickém hnutí existují negativní postavy. Třeba členové strany, kteří ve své době přeběhli k fašistům. Pokud jde o rok 1968, Skála to viděl následovně. „Byly tu dva bloky, každý hájil své hranice. Jeden udělal bububu a druhý ve stejné době shazoval napalm,“ konstatoval v narážce na válku ve Vietnamu, do které byly zapojeny Spojené státy. A pokud se dnes říká, že při invazi z roku 1968 zemřely desítky lidí, ve Vietnamu stejný počet umíral asi každé dvě hodiny.

Navara nabídl zcela jiný pohled. Komunistka Semelová podle něj zpochybňuje prozkoumané dějiny v bodech, kde je vše důkladně prověřeno. Vyjádřil obavu z toho, že v české společnosti, pokud postihujeme extremismus, měli bychom postihovat jak pravicový, tak levicový. „Nemůžeme stíhat Adama B. Bartoše a nestíhat paní Semelovou. Myslím si, že to prostě není možné,“ zdůrazňoval. Pokud se toto děje, pak nemáme stíhat ani pravicové extremisty, neboť si řekneme, že svoboda slova pro nás představuje obrovskou hodnotu.

Musíme proto více diskutovat o své minulosti. Občané musejí vědět, že političtí vězni byli vězněni neprávem, byly protiprávně kráceni na svých právech a po roce 1989 byli před zraky zákona plně očištěni z předchozího komunistického pošpinění. Měli bychom také vědět, že komunistické režimy měly v různých částech světa na svědomí desítky milionů obětí.

Skála: Marta se pere za lidi

Skála si ovšem neodpustil ještě jedno rýpnutí vůči USA i ve vztahu k Horákové. Tato dáma neměla být popravena, ale musíme tento čin zasadit do kontextu doby. Nedávno přece Američané zveřejnili, že ve stejné době mezi jejich potenciálními cíli byla i Praha.

„I Marta Semelová je rozporuplný člověk. Ona je strašně hodná, když se pere za lidi, ale někdy použije rozporuplný lexikon,“ doplnil komunista. Některým lidem se výroky Semelové mohou zdát správné, jinému kontroverzní, tak to chodí. Nesmíme zapomínat také na to, jak mnozí politici schvalují vyvražďování lidí na Blízkém východě.

Za nesporné vrahy pak Skála označil bratry Mašíny. „Podobných kauz je obrovská přesilovka z druhé strany. Pokud jde o Mašíny, tak tohoto názoru není jen paní Semelová, ale i milion občanů této republiky,“ poznamenal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…