Špatná noc pro obě strany. V Moskvě útok drony. Oděsa také pod palbou

24.07.2023 8:10 | Analýza

Oděsa čelila v noci na pondělí dalšímu ruskému raketovému útoku. Rusové prý při těchto útocích změnili taktiku. Agentura Reuters s odvoláním na ruské proválečné blogery tuto změnu popsala. Mezitím přichází z Moskvy zprávy, že Moskva čelila dalšímu útoku dronů, z něhož viní Ukrajinu. Ve stejné době přišel ruský prezident Putin s ujištěním směrem k africkým politikům.

Špatná noc pro obě strany. V Moskvě útok drony. Oděsa také pod palbou
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Moskvě se včera konal pochod Nesmrtelného pluku. Lidé vzpomínali na své blízké, kteří bojovali proti nacistům

Podle americké zpravodajské stanice CNN spáchali Rusové v noci na pondělí další útok na Oděsu. Jeden člověk byl zabit a dalších 19 osob utrpělo zranění. Ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo, že se snaží podobné útoky odrážet, ale nemá k dispozici vybavení na odražení všech typů raket. Rusové na město útočí už pět nocí po sobě. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu své západní partnery požádal o vytvoření štítu nad Ukrajinou. Podle agentury Reuters jsou mezi zraněnými i děti ve věku 11 až 17 let.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41189 lidí
Prokremelští vojenští blogeři v uplynulém týdnu uvedli, že Rusko změnilo taktiku leteckých útoků a používá kombinaci zbraní způsobem „rojů“, jednu vlnu za druhou, proti čemuž je podle nich obtížnější se bránit.

V pondělí nad ránem přišla z Moskvy zpráva, že hlavní město ruské federace čelilo útoku dronů. Údajně ukrajinských dronů. Anglicky mluvící čtenáře o situaci informovala britská veřejnoprávní stanice BBC.

„Moskevský starosta Sergej Sobjanin uvedl, že údery dronů zasáhly ‚nebytové‘ budovy kolem 4.00 místního času (1.00 SEČ). Dodal, že budovy neutrpěly žádné větší škody. Státní tiskové agentury však uvedly, že některé úlomky dronů byly nalezeny jen 2 km od ministerských budov,“ uvedla britská stanice.

Státní tisková agentura Tass uvedla, že trosky dronů byly nalezeny také podél Komsomolského prospektu ve městě. Moskevské ministerstvo dopravy na telegramu napsalo, že doprava na trase byla zablokována, a na fotografiích bylo vidět, jak na místě pracují záchranné složky.

Ve stejné době se podle agentury RIA Novosti jal ruský prezident Vladimir Putin ujišťovat africké politiky, že Rusko je schopné bezezbytku nahradit ukrajinské dodávky obilí. „Chci vás ujistit, že naše země je schopna nahradit ukrajinské obilí,“ nechal se slyšet s tím, že Rusové opět čekají rekordní sklizeň.

Vládu v Kyjevě obvinil, že za rok platnosti tzv. obilné dohody sice Ukrajinci vyvezli 323 milionů tun obilí, ale 70 procent tohoto zboží směřovalo do bohatších zemí, kde má obyvatelstvo dobré příjmy, zatímco nejchudší země představovaly méně než 3 % z celkových dodávek – méně než jeden milion tun.

Putin také přislíbil, že Rusko se k obilné dohodě vrátí, budou-li splněny ruské podmínky stran vývozu hnojiv a dalších produktů do světa. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co ta EU rozjela na Rusko brutální sankce,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseyehla , 24.07.2023 9:01:08
tak to Rusko nějak ještě víc prosperuje a rychleji bohatne... a my už pomalu ryjeme držkama v zemi...

|  5 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…