Speciální vlak připomněl příjezd T. G. Masaryka z exilu

21.12.2018 17:30

Speciální vlak připomněl dnes příjezd prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Souprava se vydala z Dolního Dvořiště přes České Budějovice, Tábor do Prahy. Zprávu přinesla ČTK.

Speciální vlak připomněl příjezd T. G. Masaryka z exilu
Foto: Archiv
Popisek: Tomáš Garrigue Masaryk

Její dnešní etapa končila v Českých Budějovicích, v sobotu vlak pokračuje do Prahy. Souprava kopíruje cestu, kterou Masaryk absolvoval před 100 lety při návratu z exilu po první světové válce do tehdejšího Československa. Historický expres připravily České dráhy a táhne jej parní lokomotiva jako před 100 lety. Masaryka představuje herec Otakar Brousek.

Souprava zastavila v Českých Budějovicích, kde se v prosinci 1918 tehdy už zvolený prezident nové republiky rovněž zdržel. Masaryk tenkrát na voze taženým koňmi vyjel z nádraží na českobudějovickou radnici, kde ho vedení města přijalo. Stejnou cestu absolvoval Brousek také dnes.

„Čeká nás ještě mnoho práce. A bude to práce možná mnohem těžší než dosud. A já vás každého zvu k této práci, která nám všem musí býti společná,“ připomněl dnes v Českých Budějovicích herec Masarykova slova. Slavnostní soupravu dnes vítaly na českobudějovickém vlakovém nádraží stovky lidí. Vytvořily špalír i v nádražní hale, kudy delegace přišla ke kočáru s koňmi.

Železniční souprava na trati jako před l00 lety v sobotu ještě zastaví ve Veselí nad Lužnicí, Táboře, Benešově u Prahy a v Praze. Všechna města a obce si u této příležitosti připravila doprovodný program.

V Praze se pak Masaryk před nádražím setká se zástupci historických spolků a ve Vrchlického sadech s veřejností. Následovat bude průvod Opletalovou ulicí na Václavské náměstí k soše sv. Václava. Poté se ve Vrchlického sadech uskuteční divadelní představení Republika, takový krásný sen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…